Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 26 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

TikTok-trend: honey butter toast (en wij snappen waarom)

Als je net zo van het bingen van foodfilmpjes en -foto’s houdt als wij, heb je het waarschijnlijk al wel voorbij zien komen op TikTok of Instagram: honey butter toast. Maar wat is het precies, en waarom is het zo’n trend?

Honey butter toast is precies dat: toast met honing en boter. Maar als je denkt dat we het hebben over een geroosterde boterham met wat boter en een drizzle honing, dan heb je ‘t mooi mis. Dit is véél fancier dan dat, en bovendien: veel lekkerder.

Waar komt honey butter toast vandaan?

Het werd bedacht door de Londense Arôme Bakery, een bakkerij gespecialiseerd in patisserie en viennoiserie, zoals dat zo mooi heet. En dat is precies waar Culy’s Ogechi het voor het eerst at – en meteen verslaafd raakte.

Japans

Honey butter toast doet wel een beetje denken aan honey toast, ook wel bekend als brick toast of Shibuya toast; een populair Japans dessert van geroosterd witbrood dat wordt ingesmeerd met honing en boter of gecondenseerde melk om het te karamelliseren.

Maar waar brick toast vaak wordt gemaakt van een kubusvormig stuk brood, dat daarna gevuld wordt met wat je maar wilt – fruit, chocola, koekjes, slagroom, you name it – draait het bij honey butter toast echt om het knapperige brood.

Hoe maak je honey butter toast?

Het geheim – of nou ja, niet echt een geheim meer – zit hem in de bereiding: je smeert dikke plakken brioche in met een mengsel van boter, suiker en honing, en roostert het in de oven, waardoor het karameliseert en je supercrunchy, goudkleurige toast krijgt.

In plaats van brioche kun je trouwens ook shokupan gebruiken – je weet wel, van dat megafluffy, Japanse melkbrood.

Honey butter toast
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy Ogechi Chibueze voor Culy

Zelf honey butter toast maken

Het goede nieuws is: het is makkelijk. Je moet alleen even op ‘t fietsje springen om brioche of shokupan te halen (tenzij je dat zomaar al in huis hebt – in dat geval: petje af), en het duurt iets langer dan een boterham in de broodrooster proppen. Je moet dus even geduld hebben, en op tijd bedenken dat je er zin in hebt. Maar dat heb je. Geloof ons maar.

Culy’s Ogechi maakte er een fool-proof recept voor. Check ‘m hieronder.

Culy Homemade: honey butter toast (de allerbeste zoete toast ooit!)

@culynl

Deze krrrokante honey butter toast is niet voor niets een trend… #honeybuttertoast #foodtok #toast

♬ som original – flamecartier

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.