Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 21 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Truc voor extra smaak: pasta roosteren voordat je ‘m kookt

Natuurlijk verkiezen we verse pasta boven gedroogde pasta – anytime! Toch is er een truc om de wat saaie smaak van gedroogde pasta nieuw leven in te blazen: pasta roosteren voordat je ‘m kookt.

Nootachtig

Gedroogde pasta roosteren: waarom zou je in hemelsnaam? Welnu, dat heeft natuurlijk een reden. Het geeft meer smaak aan gedroogde pasta. Een nootachtige, licht geroosterde smaak om precies te zijn. Zo ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52.

En dat is ideaal als je je pasta met een lichte saus wilt serveren. Dan komt die smaak extra goed naar voren. Denk aan onze favoriete pasta in de zomer. Of een cacio e pepe. Ook handig: gebruik de geroosterde pasta in soepen en bouillons en je zult zien dat de pasta zijn vorm beter behoudt en minder snel papperig wordt.

De belangrijkste pastasoorten en hun namen (en waar ze het lekkerst voor zijn!)

Pasta roosteren: zo doe je dat

Hoe doe je het? Leg de strengen gedroogde spaghetti of bucatini naast elkaar op een bakplaat. Je roostert ze ongeveer 10 to 15 minuten in een hete oven op 175 graden. De pasta krijgt er een goudbruine teint van. Laat de pasta even afkoelen.

Daarna kun je twee dingen doen met je geroosterde pasta: ‘m direct in kokend water plonzen en koken of de pasta eerst nog even weken in een zakje met wat water. Leg de zak 2,5 uur in de koelkast. Het kan zijn dat je de pasta hoe dan ook iets langer moet koken dan niet-geroosterde pasta.

Wat je ook doet: bewaar het kookwater voor je saus! Ook dat heeft die fijne, nootachtige smaak.

Zomer pasta recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy