Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Kooktips uit de restaurantkeuken: ronde ingrediënten snijden zonder rolgevaar

In de restaurantkeuken bereiden de chefs dagelijks niet alleen de lekkerste maaltjes, het is ook een groot keuken-hack walhalla. Want al die uren per dag dat de chefs er bezig zijn met eten, moeten ze nuttig besteden. Snel, efficiënt én zonder kleerscheuren snijden, roeren, mixen en eten bereiden kan maar op één manier: met heel wat handige trucjes. Daarom verzamelen wij de handigste kooktips uit de restaurantkeuken voor je. Deze keer: zo snijd je ronde ingrediënten (bieten, appels, meloenen).

Kooktips uit de restaurantkeuken

Culy’s Martine dompelt zich niet alleen wekelijks onder in alles over eten en drinken om er daarna artikelen over te schrijven, ze werkt daarnaast in de restaurantkeuken. Hier leerde ze vlot en efficiënt ‘meppen’ en daarbij tientallen handige foefjes om dat zo goed mogelijk te doen. De beste kooktips uit de restaurantkeuken deelt ze elke week op Culy. Want wat voor de chefs een no brainer is, kan voor de thuiskok een heuse eye opener zijn.

kooktips uit de restaurantkeuken stock pexels
Bron: Pexels

Snijden zonder gevaar

Martine: “Bij ons in de keuken zeggen we ‘zodra iets rolt of wiebelt, gebeuren er ongelukken.’ Hiermee bedoelen we niks anders dan dat wanneer iets niet stabiel staat, je sneller kans hebt op ongelukken. We leggen natuurlijk te allen tijde een natte servet onder onze snijplank zodat ‘ie niet schuift, maar ook de producten die gesneden moeten worden, liggen stabiel.

Ga je een watermeloen te lijf, snijd dan eerst de boven en onderkant eraf. Zo kan ‘ie op een van de twee kan staan en niet rollen. Snijd daarna de zijkanten eraf. Hetzelfde geldt voor gewone meloenen, maar ook bij appels, bieten, citroenen die in partjes moeten of andere rollende ingrediënten. Leg het product altijd met de platte kant op je snijplank. Nooit met de bolle, rollende kant.

Zorg altijd dat je eerste snede zo wordt gemaakt dat de vrucht of groente daarna plat kan liggen of stevig kan staan. Zo kun je veilig snijden zonder dat iets wegglipt. Houd natuurlijk altijd je hand als een klauw. Zo heb je nog minder kans om in je vingers te snijden.”

Meer kooktips uit de restaurantkeuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.