Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 8 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Volgens Gordon Ramsay moet je knoflook pletten met zout: dit is waarom

Knoflook snijden, persen of raspen is zo’n klusje dat je doet omdat het je gerechten nu eenmaal direct meer smaak geeft, maar als ‘t makkelijker kan? Dan tekenen wij daar direct voor. Onlangs stuitten we op een tip van Gordon Ramsay. Knoflook pletten met zout zou ervoor zorgen dat je in mum van tijd super fijngehakte knoflook op je snijplank hebt liggen.

Dat móéten we gewoon met je delen.

Knoflook pletten met zout

We geven toe: we waren op de hoogte dat knoflook pletten met zout een handige truc is om supersnel een fijngehakte knoflookpasta te maken. Hij was enkel eventjes weggezakt waardoor we steeds vaker grepen naar onze knoflookpers of Microplane. Beide onmisbaar in je keuken, maar ze maken een klusje als knoflook fijn snijden niet per sé veel makkelijker.

Wat blijkt: als je knoflook eerst plet met een plat mes, er daarna zout overheen strooit en het hakt en telkens heen en weer veegt met het blad van je mes, heb je in mum van tijd een fijne knoflookpasta. Het zout doet namelijk dienst als een soort anti-slip matje voor de knoflook. En dat is erg handig, want de gesneden stukjes glijden en springen dan niet overal naartoe, maar blijven op hun plek.

@wired

@Gordon Ramsay explains exactly how to mince garlic and skim the fat #cooking #cookingtiktok #cookingtipsandtricks

♬ original sound – WIRED.COM

Rode peper pletten met zout

Tip van ons voor jou: deze truc werkt niet alleen bij knoflook, maar bij veel andere huis-, tuin- en keukeningrediënten. Want hoe vaak overkomt ‘t je niet dat je een rode peper snijdt, het gesneden vruchtvlees aanraakt en daarna in je ogen wrijft? Resultaat: brandende ogen en een niet al te fijne rode peper.

Door de rode peper te ontdoen van zijn zaadlijsten, ‘m daarna te pletten met zout en met het blad van je mes over je snijplank te wrijven, blijft de rode peper niet alleen milder van smaak; hij wordt ook nog eens een stuk fijner. Bijna een papje! Ideaal, want zo heb je tijdens het eten niet ineens een hap met veel grote stukken rode peper.

Gordon Ramsay is fan van de pasta met gebakken feta van TikTok (en andere trends)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.