Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 8 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over de kwarkbol: de “gezonde” deegsnack

Met Oud & Nieuw net achter de rug heb je waarschijnlijk voorlopig even genoeg oliebollen gezien. Maar voor wie maar geen genoeg kan krijgen van zoete deegsnacks met krenten/rozijnen biedt de kwarkbol misschien wel de oplossing. Maar wat is de kwarkbol eigenlijk? En zijn kwarkbollen echt gezonder dan oliebollen, wat vaak wordt beweerd?

Op de Culy-redactie kwam rond Oud & Nieuw de kwarkbol ter sprake, en wat bleek? We hebben verschillende herinneringen aan deze zoete lekkernij. Zo is Nancy vooral bekend met de scone-achtige, gebakken kwarkbol. Ogechi daarentegen herinnert zich deze ontbijtsnack eerder als een gefrituurd, citroen-achtig cakeje. Na wat research blijken ze beide gelijk te hebben.

Kwarkbollen in Nederland

De meest bekende kwarkbol is die van Nederlandse komaf. Dit is een typisch ontbijt/lunch/afternoon tea gebakje met krenten, (vanille)suiker, eieren en (je raadt het al) kwark. Door kwark toe te voegen aan het beslag krijgt het een luchtigere structuur en frissere smaak dan bijvoorbeeld bij een oliebol. Daarnaast worden Nederlandse kwarkbollen gebakken in een oven, niet gefrituurd.

Ondanks dat de meeste recepturen dezelfde ingrediënten vermelden, zijn er toch nog enkele variaties op de Nederlandse kwarkbol. Zo maken sommige bakkers met het recept één grote bol, die als een cake wordt aangesneden. Maar het recept van 24Kitchen is bijvoorbeeld weer bedoeld om individuele bollen te maken. Deze kunnen dan als scone bij de koffie worden geserveerd.

quarkbällchen-Duitse-Kwarkbol
Bron: Sekunden Rezepte, Youtube

Duitse kwarkbollen

Net over de grens spreekt men over quarkbällchen. Ondanks de gelijksoortige naam en ingrediënten verschillen deze deeghapjes best wel van hun Nederlandse variant. Wat als eerste opvalt, is dat quarkbällchen geen krenten of rozijnen bevatten. Daarnaast hebben ze meestal een kleiner formaat dan de Nederlandse kwarkbol.

Het grootste verschil zit ‘m in de bereidingswijze. Zoals je op de onderstaande video van Sekunden Rezepte kan zien, worden quarkbällchen gefrituurd, terwijl de Nederlandse variant meestal in de oven wordt bereid. Beide recepten bevatten trouwens bakpoeder in plaats van gist. Dit maakt ze wat makkelijk te bereiden dan de klassieke oliebol.

Gezonder of niet?

De vraag of de kwarkbol nou een gezondere variant is op een oliebol, is lastig te beantwoorden. De meeste Nederlandse recepten bakken ‘m in de oven, waardoor de kwarkbollen wel minder vet zijn dan een in olie gefrituurde oliebol. Maar deze bollen uit de oven lijken dan wel weer heel weinig op oliebollen, dus een echt alternatief kan je het niet noemen.

Er bestaan ook wel Nederlandse recepten voor gefrituurde kwarkbollen. Deze lijken meer op oliebollen en zijn meestal wat luchtiger door de kwark. Maar aangezien deze dan weer worden gefrituurd, zijn ze niet zozeer gezonder dan de geliefde oud & nieuw snack.

Zelf kwarkbollen maken

Wil je nou zelf eens thuis kwarkbollen maken? Het is gelukkig makkelijker dan je denkt! Online staan meerdere recepten, zoals die van 24Kitchen. Maar waren zelf vooral geïntrigeerd door het recept van Jenny Alvares.

In de onderstaande video kan je zien dat Jenny haar beslag maakt met vruchtenkwark in plaats van gewone kwark. Je kan je wel voorstellen dat zo’n extra fruitige touch een extra dimensie kan toevoegen aan de bollen. Wij zijn al druk aan het denken welke smaken er nog meer lekker bij gaan…

Meer oliebol-achtige inspiratie:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.