Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 8 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Welke pannen moet je hebben? Met deze must-haves zit je goed

Ga je verhuizen of op jezelf wonen? Zijn je keukenspullen toe aan vernieuwing? Met deze must-have pannen kun je praktisch alle gerechten bereiden en zit je voor héél lange tijd goed.

De juiste pannen inkopen is geen kwestie van ‘hoe meer hoe beter’. Met een beperkt aantal pannen kun je immers de meeste gerechten op tafel zetten. Koop dus slim in en baseer je op must-have pannen waarmee je de meeste gerechten kunt maken. En koop pannen van goede kwaliteit. Want hoe beter de pan, hoe beter de kok.

Must-have pannen

Deze lijst is een goed uitgangspunt. Natuurlijk kun je op lange termijn je collectie altijd nog uitbreiden.

1. Gietijzeren braadpan

In elke keuken zou wat ons betreft een gietijzeren braadpan (oftewel Dutch oven) moeten staan. De ideale pan om in te stoven en braden (hallo barbacoa of ragù!), maar ook perfect voor het poffen van popcorn. Le Creuset is toch wel de Rolls Royce onder de gietijzeren pannen, maar je hebt ook (goedkopere) varianten. Al gaan die van Le Creuset een leven lang (en zelfs langer) mee, dat beloven we je.

gietijzeren braadpan van le creuset als voorbeeld va nmust have pannen
Bron: Unsplash

Een gietijzeren braadpan van Le Creuset is onder meer te koop via De Bijenkorf

2. Koekenpan

Een degelijke koekenpan is onmisbaar in de keuken. Om groenten, vlees of vis in te bakken, om tofu knapperig te bakken of voor pannenkoeken, tortillas of quesadillas. Ga voor een stevig en robuust exemplaar dat ook weer niet té zwaar is (je wil immers makkelijk die pannenkoeken kunnen flippen…).

koekenpan als voorbeeld van must have pannen
Bron: bol.com

Deze koekenpan van DeBuyer voldoet aan deze eisen en is te koop via bol.com.

3. Sauspannetje

Een kleiner pannetje is onmisbaar om sauzen (zoals beurre blanc of Noilly Prat saus) te maken, maar ook om snel een eitje te koken of om een portie havermout voor 1 of 2 personen te bereiden in de ochtend.

cozy & trendy sauspannetje als voorbeeld van must have pannen
Bron: bol.com

Dit sauspannetje van Cosy & Trendy heeft een prachtig koperen kleur en heeft een handig deksel. Te koop via bol.com.

4. Pastapan

Een goede pastapan kun je niet alleen inzetten voor pasta maar ook voor aardappelen, groenten of voor perfect gepocheerde eitjes.

pastapan als voorbeeld van must have pannen
Bron: De Bijenkorf

Een goede all-round pastapan is die van Habonne, te koop bij onder meer De Bijenkorf

5. Anti-aanbakpan

Tot slot kan een goede anti-aanbakpan niet ontbreken. Een anti-aanbaklaagje is de beste optie voor omeletten en tortillas, maar ook wanneer je je tosti in een korstje van parmezaan wil bakken. Ook wanneer je gyoza een crispy onderkant wil geven (zoals hier!), is een anti-aanbakpan je ideale wing man.

woll anti-aanbakpan als voorbeeld van must have pannen
Bron: bol.com

Een ideale anti-aanbakpan is wat ons betreft deze van Woll (met afneembare hendel, zodat ‘ie ook in de oven kan), te koop via onder meer bol.com.

De mooiste pannen voor op je foodie wishlist

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.