Redactie
Redactie Kooktips 6 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Kastanjes poffen, pellen en roosteren: zo doe je dat!

Mmm.. De geur van vers geroosterde kastanjes is voor ons het toppunt van herfst. Die warme, typische geur in combinatie met die heerlijke smaak geeft een fijn, warm en huiselijk gevoel.

De herfst is inmiddels flink aanwezig en dat betekent: kastanjetijd! De blikjes puree of pakken gepelde kastanjes kun je in speciaalzaken of soms zelfs in de supermarkt kopen, maar vers zijn kastanjes natuurlijk het allerlekkerst. Tijd om kastanjes te gaan rapen dus! Culy legt vast uit hoe je ze het beste pelt én roostert.

> Op zoek naar een lekker recept met kastanjes? Zo maak je de lekkerste crème de marron (kastanjecrème).

Hoe zoek je de beste kastanjes uit?

Net als alle andere ingrediënten is het van belang dat je weet hoe een goede kastanje voelt en eruit ziet. Wanneer ze te droog zijn, zijn ze namelijk niet te pruimen. Let er op dat ze een klein beetje meegeven wanneer je erin duwt, maar je de noot niet hoort als je ze schudt. Daarnaast moeten ze geen lelijke plekken hebben en horen ze relatief zwaar aan te voelen.

Om te voorkomen dat je met een zak vol slechte kastanjes thuis komt raden we je aan ze bij de groentewinkel of op de markt te kopen. Het is even een werkje, maar door ze met de hand uit te zoeken, voorkom je teleurstellingen.

Kastanjes
Bron: Sébastien Bourguet via Unsplash

Pellen als een pro

Bij pellen speelt timemanagement een belangrijke rol, dit gaat namelijk het makkelijkst wanneer ze nog warm zijn. Het handigst is om niet te grote porties in één keer te roosteren, anders is de helft al afgekoeld voordat je überhaupt al begonnen bent.

Kastanjes hebben overigens twee lagen, de harde buitenkant en het zachte velletje dat over de noot zit. Vooral bij deze laatste is het van belang dat ze nog warm zijn wanneer je ze pelt.

Kastanjes
Bron: Sare via Unsplash

Kastanjes roosteren: zo doe je dat

Stap 1

Verwarm je oven voor op 190 graden en kerf in de platte kant van de kastanjes een ‘X’, dit voorkomt dat ze ontploffen. Leg een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar boven neer en leg hier een paar handen kastanjes op. Vouw de punten naar elkaar toe zodat je een bakje krijgt. Vul het ‘bakje’ met een scheut water en houd de bovenkant een beetje open ter ventilatie.

Stap 2

Leg het bakje op een bakplaat en bak gedurende 25-30 in de oven. Als je niet kan wachten en toch zoveel mogelijk kastanjes tegelijk wilt bakken, kan je ook meerdere zakjes maken. Wanneer de kastanjes klaar zijn vouw je de zakjes allemaal (behalve één) dicht zodat ze voldoende warm blijven en je de eerste portie kunt pellen.

Stap 3

Laat de kastanjes een beetje afkoelen en begin met pellen bij het ingekerfde kruis, de puntjes zijn nu als het goed is omhoog gekruld. Haal vervolgens snel het volgende velletje eraf en laat afkoelen. Doe dit bij alle kastanjes.

Tip!

Gepelde kastanjes zijn niet heel lang houdbaar dus verpak ze luchtdicht en bewaar ze maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast. Zie je het toch nog niet helemaal voor je? Kijk dan onderstaand filmpje van Jamie Oliver. Hier wordt op een weliswaar ietsjes andere manier getoond hoe je kastanjes roostert in de oven.

De lekkerste herfstrecepten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.