Alles over gochujang: Koreaanse chilipasta
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2F3_kimchi-jjigae-koreaanse-stoofpot.jpg)
Steeds vaker zien we gochujang opduiken in recepten. Misschien heb je zelf ook wel vol verwondering naar de bakjes met dit Koreaanse ingrediënt staan kijken bij je toko. Het is inmiddels zelfs te koop in sommige supermarkten.
Maar wat is gochujang nou eigenlijk?
Gochujang is een traditionele Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Het fermentatieproces geeft het een diepe, complexe smaak met een perfecte balans tussen zoet en pittig. Je spreekt het uit als ‘goo-sjoe-djeng’, met een harde ‘g’. Na opening bewaar je de pasta het beste in de koelkast.
Hoe smaakt het?
Gochujang heeft een fijne, zoetige pittigheid met een geconcentreerde smaak. De rode pepers zorgen voor een milde tot medium hitte, maar het is bijvoorbeeld milder dan sriracha of sambal. Dit komt waarschijnlijk door de kleefrijst, die de Koreaanse chilipasta net wat zoeter maakt. En hij staat bol van de umami!
Koken met gochujang
De Koreaanse chilipasta is verrassend veelzijdig. Gelukkig maar, want die bak moet natuurlijk wél leeg!
Het bekendste recept met gochujang is fried chicken. Chef Gizzi Erskine heeft een waanzinnig recept voor gefrituurde kip met een kleverige Koreaanse saus die je echt een keertje moet proberen:
Gochujang wordt vaak verdund of gemengd met andere ingrediënten zoals sojasaus, rijstazijn of honing om sauzen en marinades te maken. Het is een hoofdingrediënt in klassieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en tteokbokki en voegt een heerlijke kick toe aan stoofschotels, vleesgerechten en zelfs moderne fusionrecepten.
Koreaanse bibimbap met wortel, courgette en gemarineerde garnalen
Voor een extra smaakboost kun je gochujang gebruiken in soepen, dips, spreads en dressings. Het werkt ook verrassend goed in niet-Koreaanse gerechten: probeer het eens in een pastasaus, op een tosti of door een mayonaise voor een pittige twist. Zelfs een simpele roerbak krijgt meteen meer diepgang met een lepel van deze rode smaakmaker.
Bibimbap, spruitjes en meer
Wil je zelf aan de slag met gochujang? Deze recepten laten zien hoe veelzijdig deze Koreaanse chilipasta is.
- Zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi De perfecte combinatie van zoet én pittig
- Spruitjes met bruine boter, gochujang en pinda’s Een boodschap aan iedereen die geen spruitjes lust: deze gaan je leven veranderen
- Rijstbowl met krokante tempeh in gochujang Hiervoor mag je ons altijd wakker maken
- Kipburger met gochujang-mayo en zoetzure komkommer Dit wordt je nieuwe favoriete burger
- Gehaktballetjes in ketjapsaus: leuk om uit te delen
- Ons favoriete recept voor bibimbap (Gochujang is écht de lekkerste saus hierbij!)
- Kimchi tosti-recept met gochujangketchup Dit is een bizar lekker, next-level tostirecept
Meer uit de Koreaanse keuken:
- Bulgogi (Koreaans gemarineerd rundvlees)
- Kimchi jjigae: een Koreaans stoofpotje op basis van kimchi
- Hét recept voor homemade Koreaanse kimchi Verslavend lekker