Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 30 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles over gochujang: Koreaanse chilipasta

Steeds vaker zien we gochujang opduiken in recepten. Misschien heb je zelf ook wel vol verwondering naar de bakjes met dit Koreaanse ingrediënt staan kijken bij je toko. Het is inmiddels zelfs te koop in sommige supermarkten.

Maar wat is gochujang nou eigenlijk?

Gochujang is een traditionele Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Het fermentatieproces geeft het een diepe, complexe smaak met een perfecte balans tussen zoet en pittig. Je spreekt het uit als ‘goo-sjoe-djeng’, met een harde ‘g’. Na opening bewaar je de pasta het beste in de koelkast.​

Hoe smaakt het?

Gochujang heeft een fijne, zoetige pittigheid met een geconcentreerde smaak. De rode pepers zorgen voor een milde tot medium hitte, maar het is bijvoorbeeld milder dan sriracha of sambal. Dit komt waarschijnlijk door de kleefrijst, die de Koreaanse chilipasta net wat zoeter maakt. En hij staat bol van de umami!

Koken met gochujang

De Koreaanse chilipasta is verrassend veelzijdig. Gelukkig maar, want die bak moet natuurlijk wél leeg!

Het bekendste recept met gochujang is fried chicken. Chef Gizzi Erskine heeft een waanzinnig recept voor gefrituurde kip met een kleverige Koreaanse saus die je echt een keertje moet proberen:

Gochujang wordt vaak verdund of gemengd met andere ingrediënten zoals sojasaus, rijstazijn of honing om sauzen en marinades te maken. Het is een hoofdingrediënt in klassieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en tteokbokki en voegt een heerlijke kick toe aan stoofschotels, vleesgerechten en zelfs moderne fusionrecepten.

Koreaanse bibimbap met wortel, courgette en gemarineerde garnalen

Koreaanse bibimbap met garnalen
Melvin Sturm voor Culy

Voor een extra smaakboost kun je gochujang gebruiken in soepen, dips, spreads en dressings. Het werkt ook verrassend goed in niet-Koreaanse gerechten: probeer het eens in een pastasaus, op een tosti of door een mayonaise voor een pittige twist. Zelfs een simpele roerbak krijgt meteen meer diepgang met een lepel van deze rode smaakmaker.

Bibimbap, spruitjes en meer

Wil je zelf aan de slag met gochujang? Deze recepten laten zien hoe veelzijdig deze Koreaanse chilipasta is.

Meer uit de Koreaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.