Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 29 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuws uit patatland! Hier haal je een frietje truffelpieper & er bestaat nu écht gezonde friet

Dit is een prachtige dag. Niet alleen omdat de zon vandaag zo lekker meedoet, maar omdat er vandaag veel en lekker nieuws is uit patatland. Of frietland, potato-potato. Letterlijk.

We laten je niet langer in onwetendheid zitten. Voor de lekkerbekken onder ons is er namelijk weer een heel bijzonder frietje te proeven bij Frietboutique. En voor wie dan nog meer trek heeft in friet, is er nu ook een gezonde variant op de markt gebracht die je hoogstwaarschijnlijk wilt proeven.

truffelpieper
Bron: Frietboutique

Frietje truffelpieper

Frietboutique is niet vies van een spannende samenwerking om een bijzonder frietje op de markt te kunnen zetten. Zo maakten ze al eerder een frietje chocoladesaus en friet met kaviaar. En nu staat de volgende smaaksensatie op je te wachten: een frietje met verse truffel.

Het frietje is ontwikkeld samen met chef-kok Angelos Kremmydas van de Amsterdamse brasserie Maris Piper. En hij heet (hoe toepasselijk): Truffelpi(e)per.

Wat je krijgt als je het frietje bestelt? Extra dun gesneden aardappels (net als de french fries), klaargemaakt met een speciaal ontwikkelde colatura boter (dit is een typisch Italiaanse smaakmaker die gerechten net een beetje meer geeft en zorgt voor een extra volle, roomzoute smaak).

De topping bestaat uit fijngesneden sjalotjes, bieslook en 3,5 gram verse truffel. En ja, dat smaakt écht beter en lekkerder dan de truffelmayo die je misschien al ‘s bij je friet hebt besteld.

Zijn je smaakpapillen ontwaakt? Vanaf 1 november is het frietje verkrijgbaar bij de vestigingen van Frietboutique in Amsterdam en Rotterdam en uiteraard bij Maris Piper. Wees er snel bij, want de special staat tot 1 december op het menu.

Leon&Leon koolhydraatarme friet van Leon de Winter

Koolhydraatarme friet

Van schrijver naar frietboer, dat kan gewoon, bewijst Leon de Winter. Samen met zijn neef (die ook Léon heet) heeft hij een koolhydraatarme friet ontwikkeld. Waarom? Omdat hij hoorde dat hij pre-diabetisch was, maar onder geen beding afscheid wilde nemen van een frietje op z’n tijd.

Acht jaar hebben de twee erover gedaan om de koolhydraatarme friet te ontwikkelen. Hoe dat precies ging lees je in het interview met Leon de Winter op Telegraaf.nl. Het komt erop neer dat de twee op zoek zijn gegaan naar een manier om koolhydraatarme aardappels (die bestaan!) te frituren.

Na acht jaar vonden ze de oplossing: een coating van zetmeel die de friet beschermt. “Een jasje van aardappel om de gezonde aardappel heen.”

En die stop je thuis gewoon zeven tot acht minuten in de airfryer. Je vindt de frietjes in het vriesvak van de super onder de treffende naam Leon & León. Wie neemt de proef op de som?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.