Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 12 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wil je ‘t simpel houden deze kerst? 6 recepten voor een eenvoudig kerstmenu

Met kerst pakken we het liefst flink uit. Uren in de keuken, complexe gerechten en eindeloos veel gangen. Maar wat nou als je dit jaar geen zin of tijd hebt om je helemaal uit te sloven, maar toch een heerlijk menu wil serveren? Culy schiet te hulp met zes recepten voor een eenvoudig kerstmenu.

Een eenvoudig kerstmenu à la Culy

Eenvoudige voorgerechten

Prei met vinaigrette en spekreepjes

Wie zegt dat simpel en lekker niet samengaan? In dit gerecht bereik je met minimale ingrediënten maximaal resultaat. De zoete prei, zoute spekjes en romige pijnboompitten maken dit tot een ideaal voorgerecht. Net zo lekker als dat het simpel is. Het perfecte begin van een eenvoudig kerstmenu.

prei kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Prei met vinaigrette en spekreepjes

Simpele tomatensalade met avocado en rode ui

Het doel van een voorgerecht is om je alvast in de stemming te krijgen voor de rest van de avond. En als er iets is waar iedereen blij van wordt, dan is het wel een tomatensalade. Als je ingrediënten van goede kwaliteit koopt en een beetje aandacht besteedt aan de presentatie, dan heb je met dit gerecht een zorgeloos begin van je kerstdiner.

Simpele tomatensalade met avocado
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Tomatensalade met avocado en rode ui

Eenvoudige hoofdgerechten

Kalkoen met bruine boter, cranberry en mosterdzaadjes

Bij de naam van dit gerecht alleen al wanen wij ons in hogere kerstsferen. Dit gerecht is ideaal voor als je wel traditioneel kalkoen wil serveren met kerst, maar zonder al dat gedoe met oventijden en vullingen. Daarom hebben wij gekozen voor een mooi stuk kalkoenfilet dat we langzaam garen in de oven. Wat bruine boter en cranberry-compote erover en klaar. Het kan zo makkelijk zijn.

kalkoen met cranberry en bruine boter
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Varkensrollade met appel, cider & gebakken aardappeltjes

Nog zo’n topper voor een eenvoudig kerstmenu. Je bent eigenlijk alleen even bezig met de rollade aan te braden, en daarna een paar keer dingen in en uit de oven halen. De combinatie van appel en varkensvlees is natuurlijk een gouden combi. Daarnaast maak je hiermee de meest smaakvolle gebakken aardappeltjes.

Varkensrollade
Bron: Culy

> Naar gerecht: Varkensrollade met appels, cider & aardappeltjes

Eenvoudige nagerechten

Chocolademousse met kletskopkruim

Chocolademousse moeilijk? In dit geval helemaal niet. Door de mousse alleen te maken van chocolade en slagroom sta je niet te hannesen met eiwitten of gelatine. Daarnaast zit er geen extra suiker in de mousse, waardoor het kletskopkruim een fijne zoete toevoeging geeft. Super kerstig, super makkelijk.

makkelijke chocolademousse met kletskopkruim
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Chocolademousse met kletskopkruim

Tiramisu affogato

Wat is er nou lekkerder dan tiramisu als toetje? En met deze affogato-variant ben je ook nog eens in no-time klaar. Alle smaken van een klassieke tiramisu, maar dan geserveerd over ijs met espresso. Perfect om na een lang diner mee af te sluiten, of om de naborrel mee te openen. En je kan natuurlijk een scheutje Amaretto door de espresso doen…

tiramisu affogato
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Tiramisu Affogato

Meer tips voor een eenvoudig kerstmenu

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.