Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 23 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je een gepocheerd ei in de magnetron (!)

Intimiderend gebeuren: eieren pocheren. Maar Culy zou Culy niet zijn als we moeilijke dingen niet makkelijker zouden maken (en makkelijke dingen spannender, ha!). Een tip om je eitjes op de makkelijkste manier óóit te pocheren leek ons daarom wel op zijn plaats. We presenteren u: zo maak je een gepocheerd ei in de magnetron.

Kun je dus alvast beginnen met fantaseren over die zelfgemaakte Eggs Benedict die jij binnenkort op tafel gaat zetten. GOALS.

Eieren pocheren volgens de regels van de kunst…

Volgens de regels van de kunst pocheer je eieren met behulp van een kolk kokend water (of andere vloeistof), zout, een beetje azijn en een portie zelfvertrouwen. Voor een perfect gepocheerd ei moeten best wat factoren worden gecontroleerd: zo is het belangrijk dat de vloeistof tegen de kook aan zit, maar niet pruttelt.

Verder zijn ook de juiste verhoudingen water-zout-azijn van belang (tip: hanteer de hoeveelheden die Joris Bijdendijk voorschrijft in Het Parool). Wat veel mensen niet weten, is dat ook de versheid van de eieren een rol speelt: eieren pocheren werkt alleen met kakelverse exemplaren.

…of makkelijker

Vind je dat allemaal teveel gedoe, dan bestaat er ook een makkelijkere methode. Hiervoor leg je een vel plastic folie in een kommetje, smeer je dat vel in met plantaardige olie en laat je je rauwe ei daarin vallen. Vervolgens knoop of bind je de folie vast (tip: gebruik een elastiekje) zodat je een buideltje maakt.

Dit buideltje kun je nu koken in een pan kokend water of met behulp van een stoompan. Door de olie kun je het plastic naderhand makkelijk losmaken: handig en foolproof dus.

…of nóg makkelijker: gepocheerd ei in de magnetron

Neem je nou niet zo graag risico’s in je leven, dan bestaat er dus ook ook manier die nóg makkelijker is. Je magnetron is hierbij je beste vriend. Hoe dat werkt?

  • Vul een magnetronbestendig kopje of kommetje voor 1/3 met water en een scheutje azijn.
Eieren pocheren in de magnetron
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
  • Breek je ei in datzelfde kopje: het is de bedoeling dat het volledige ei bedekt is met water
  • Gebruik een tandenstoker om de eidooier voorzichtig in te prikken.
  • Bedek het kopje met een klein magnetronbestendig bordje en plaats dit in de magnetron.
  • Verwarm dit gedurende 1 minuut op de hoogste stand.
Gepocheerd ei in de magnetron
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Als het goed is, heb je nu een lopende eidooier in jasje van gestold eiwit. Is dat laatste nog niet het geval? Verwarm dan nog 10 seconden extra. Met een zeefje kun je het gepocheerde ei nu uit het kopje vissen.

Tadaaa!

Gepocheerd ei in de magnetron
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.