Redactie
Redactie Inspiratie 14 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo kan iedereen perfecte eieren pocheren (zonder zakje, met een zeefje!)

“Hoe pocheer ik een ei? Het mislukt áltijd!” Deze vraag krijgen we bijna dagelijks van Culy-lezers. We hebben al de ideale truc met een plastic zakje van vershoudfolie. Die werkt perfect, maar veel culy’s willen toch een truc zonder zakje, waardoor het ei een natuurlijke vorm behoudt.

En die truc hebben we gevonden. Je hebt één tool extra nodig: een zeefje. Dat kan een grote, fijne bolzeef zijn, maar nog beter werkt een klein zeefje (de grootte van een glas). We zagen al een soortgelijke tip voorbij komen bij Heston Blumenthal, en in dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Photo 24-02-14 19 51 21 (1)

Stap 1. Neem verse eieren, hoe verser, hoe beter.

Stap 2. Kook water in een pan. Wij gebruiken altijd een grote, diepe hapjespan, dat werkt toch prettiger dan een hoge kookpan. Het water moet tegen de kook aanblijven, niet keihard borrelen.

Stap 3. Breek je ei voorzichtig in het (fijne) zeefje. Het te natte, vloeibare eiwit zal door het zeefje lopen, het stevige eiwit zal samen met de dooier in het zeefje blijven liggen. Je kunt dit boven een bakje of boven de gootsteen doen. (Het natte eiwit dat dus door je zeefje zakt, gooi je dus weg!).

Stap 4. Keer langzaam de inhoud van het zeefje (de eidooier en het stevige eiwit) in het water in de pan. Houd twee lepels bij de hand, hiermee kun je voorzichtig het ei een beetje bij ‘vouwen’.

Stap 5. Zet een wekkertje voor ongeveer 3 minuutjes. Dan is de dooier nog lopend en het eiwit gestold. Wil je een hardere dooier, doe hem dan 4 minuten voor half-zacht en 5 minuten voor bijna hard.

Stap 6. Haal met een schuimspaan of grote lepel voorzichtig de gepocheerde eitjes uit het water en leg op een bord om een beetje uit te lekken (soms zit er nog wat water aan, en dit wil je niet in je gerecht. Klaar ben je!

Nog even gedemonstreerd in een kort filmpje:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.