Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 6 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

5 fouten die jij niet gaat maken bij het bakken van chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies zijn de bom, daar kunnen we het lang of kort over hebben. Misschien zijn ze wel de meest gebakken koekjes van alle koekjesrecepten die er zijn. De perfecte chewy chocolate chip cookies zijn áltijd goed. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende fouten bij het bakken van chocolate chip cookies. Culy behoedt je voor culinaire rampspoed en zet ze op een rij.

Chocolate chip cookies: fouten die jij niet gaat maken

De beste chocolate chip cookies? Wat ons betreft zijn die knapperig van buiten, maar zacht en chewy van binnen. Neem onderstaande veelvoorkomende fouten eens goed door voor chocolate chip cookie-perfectie.

1. Ingrediënten niet goed afwegen

Bakken is scheikunde, dus we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is belangrijk dat je ingrediënten goed afweegt. De keukenweegschaal is je beste vriend.

Gebruik je een Amerikaans recept als voorbeeld, en gebruik je cups als inhoudsmaat? Zorg dan dat je de cups wel goed vol schept, maar niet helemaal aanstampt. De bloem moet er losjes inzitten. Beter nog is het om de boel gewoon even af te wegen.

> Handige tool: van cups naar grammen: het enige omreken-overzicht dat je nodig hebt

Het is trouwens ook belangrijk om eieren af te wegen: die kunnen nogal in grootte verschillen. Of check altijd even of de receptschrijver in kwestie erbij heeft gezet of hij/zij grote of kleine eieren heeft gebruikt.

2. Niet genoeg suiker toevoegen

In chocolate chip cookies gaat nou eenmaal veel suiker. Maar denk niet dat je daar wel een beetje op kunt bezuinigen omdat je toevallig aan de lijn bent: de suiker in het recept heeft wel degelijk een functie. Voeg je te weinig suiker toe aan het deeg, dan verandert de textuur. Je koekjes zullen dan eerder broodachtig worden en inzakken.

Bron: Unsplash

3. Te kort of te lang mixen

Patissier Christina Tosi van Milk Bar in New York heeft in haar leven heel wat koekjes gebakken. Sterker nog: ze bouwde er een imperium omheen. De belangrijkste stap in het bakproces is volgens haar het kloppen van de boter, suiker en eieren. Dat gedeelte moet volgens haar toch zeker 10 minuten in beslag nemen.

Zorg dat je mengkom en menghaak op kamertemperatuur zijn (en dus niet heet uit de vaatwasser). Begin met het kloppen van de boter en suiker op medium-hoog, gedurende 2 tot 3 minuten. Je wil eigenlijk dat de suiker hierbij oplost en dat je een romig mengsel overhoudt. Voeg daarna de eieren een voor een toe. Dus één ei, volledig laten opnemen en dan het andere ei erbij.

Laat je mixer daarna 7 tot 8 minuten kloppen op de hoogste stand, tot je een vaalgeel mengsel overhoudt. De massa moet zijn verdubbeld in volume en eruitzien als een glanzende, boterige wolk.

Bij de fase waarin je de bloem en chocolate chips toevoegt, wil je dan juist weer niet te lang kloppen. Niet langer dan een minuutje in ieder geval, anders wordt het deeg taai.

4. Boter op de juiste temperatuur

Bij het maken van koekjesdeeg is het belangrijk dat de boter die je gebruikt, op de juiste temperatuur is. Vaak wordt er in recepten voor chocolate chip cookies al aangegeven dat je boter op kamertemperatuur moet gebruiken, of simpelweg ‘zachte boter’. Maar: wat wordt hiermee bedoeld?

Zachte boter moet een beetje meegeven als je erop drukt, maar nog wel zijn vaste vorm behouden. Gebruik je te warme boter, dan krijg je bij het mixen van het deeg botersoep. Is je boter nog te koud, dan duurt het wat langer tot je je boter tot de juiste luchtigheid hebt opgeklopt. Houd daar rekening mee.

Merk je trouwens dat de boter tijdens het kloppen begint te scheiden of te zacht wordt, zet alles dan gauw 5 minuten in de koelkast.

Koekjesdeeg
Bron: Unsplash

5. Het deeg niet goed koelen

Chocolate chip cookies kun je eigenlijk het beste niet op kamertemperatuur afbakken. Leg het deeg alvast in de juiste porties op een bakplaat of een bord (wij gebruiken hiervoor een ijslepel en drukken de bovenkant van de bollen een beetje plat). Wikkel er plasticfolie omheen en laat minstens een uurtje koelen in de koelkast, voordat je de chocolate chip cookies uitspreidt over een bakplaat en gaat bakken.

Doe je dit niet, dan zullen de koekjes teveel uitvloeien in de oven, waardoor ze hun vorm verliezen.

> Ons beste recept voor chocolate chip cookies: de perfecte chewy chocolate chip cookies van Miljuschka

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.