Van cups naar grammen: het enige omreken-overzicht dat je nodig hebt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F01%2FThinkstockPhotos-200517397-001.jpg)
In Amerikaanse recepten zie je vaak ‘cups’ staan. Nu zijn er op meerdere plekken, waaronder bij Dille & Kamille en kookwinkels, setjes met Amerikaanse cups te koop. We kunnen ons echter heel goed voorstellen dat je die nu niet in huis hebt of überhaupt liever gewoon ingrediënten afweegt. Maar hoeveel is een cup? Met dit overzicht kun je heel gemakkelijk cups naar grammen omrekenen.
Er is een verschil tussen vloeibare ingrediënten in cups (zoals water of melk) en droge ingrediënten (bloem, suiker, boter, et cetera). Vloeibare ingrediënten kunnen altijd op dezelfde manier worden omgerekend naar milliliters, maar cups naar grammen verschilt per ingrediënt.
Van cups naar grammen: vloeibare ingrediënten
- 1/8 cup: 30 ml
- 1/4 cup: 60 ml
- 1/3 cup: 80 ml
- 1/2 cup: 120 ml
- 2/3 cup: 160 ml
- 3/4 cup: 180 ml
- 1 cup: 240 ml
- 1 1/2 cups: 350 ml
- 2 cups: 480 ml
- 3 cups: 700 ml
- 4 cups: 950 ml
Van cups naar grammen: droge ingrediënten
Bloem:
- 1 cup: 130 gram
- 3/4 cup: 97 gram
- 2/3 cup: 87 gram
- 1/2 cup: 65 gram
- 1/3 cup: 43 gram
- 1/4 cup: 32 gram
Kristalsuiker:
- 1 cup: 200 gram
- 3/4 cup: 150 gram
- 2/3 cup: 130 gram
- 1/2 cup: 100 gram
- 1/3 cup: 65 gram
- 1/4 cup: 50 gram
Bruine basterdsuiker:
- 1 cup: 180 gram
- 3/4 cup: 135 gram
- 2/3 cup: 120 gram
- 1/2 cup: 90 gram
- 1/3 cup: 60 gram
- 1/4 cup: 45 gram
Poedersuiker:
- 1 cup: 125 gram
- 3/4 cup: 94 gram
- 2/3 cup: 83 gram
- 1/2 cup: 62 gram
- 1/3 cup: 42 gram
- 1/4 cup: 31 gram
Cacao:
- 1 cup: 110 gram
- 3/4 cup: 82 gram
- 2/3 cup: 73 gram
- 1/2 cup: 55 gram
- 1/3 cup: 37 gram
- 1/4 cup: 27 gram
Boter:
- 1 cup: 240 gram
- 3/4 cup: 180 gram
- 2/3 cup: 160 gram
- 1/2 cup: 120 gram
- 1/3 cup: 80 gram
- 1/4 cup: 60 gram
Chocolate chips:
- 1 cup: 170 gram
- 3/4 cup: 127 gram
- 2/3 cup: 113 gram
- 1/2 cup: 85 gram
- 1/3 cup: 57 gram
- 1/4 cup: 42 gram
Grofgehakte noten:
- 1 cup: 150 gram
- 3/4 cup: 100 gram
- 2/3 cup: 100 gram
- 1/2 cup: 75 gram
- 1/3 cup: 50 gram
- 1/4 cup: 40 gram
Havermout:
- 1 cup: 85 gram
- 3/4 cup: 64 gram
- 2/3 cup:57 gram
- 1/2 cup: 42 gram
- 1/3 cup: 28 gram
- 1/4 cup: 21 gram
Rozijnen:
- 1 cup: 140 gram
- 3/4 cup: 105 gram
- 2/3 cup: 93 gram
- 1/2 cup: 70 gram
- 1/3 cup: 47 gram
- 1/4 cup: 35 gram
Maizena:
- 1 cup: 120 gram
- 3/4 cup: 90 gram
- 2/3 cup: 80 gram
- 1/2 cup: 60 gram
- 1/3 cup: 40 gram
- 1/4 cup: 30 gram
Honing:
- 1 cup: 340 gram
- 3/4 cup: 255 gram
- 2/3 cup: 227 gram
- 1/2 cup: 170 gram
- 1/3 cup: 113 gram
- 1/4 cup: 85 gram
Geraspte Parmezaanse kaas:
- 1 cup: 90 gram
- 3/4 cup: 65 gram
- 2/3 cup: 60 gram
- 1/2 cup: 45 gram
- 1/3 cup: 30 gram
- 1/4 cup: 22 gram
Rijst:
- 1 cup: 190 gram
- 3/4 cup: 142 gram
- 2/3 cup: 127 gram
- 1/2 cup: 95 gram
- 1/3 cup: 63 gram
- 1/4 cup: 47 gram
Bakpoeder en baking soda:
Bakpoeder en baking soda worden meestal afgemeten in tbsp (tablespoon, dus eetlepel) of tsp (teaspoon, dus theelepel). Ook daarvan zijn setjes te koop. Toch afwegen? 1 eetlepel is ongeveer 18 gram, 1 theelepel is 6 gram en 1/2 theelepel dus 3 gram. Moet je wel een goede weegschaal voor hebben!
Meer handige kooktips:
- De symbolen op je oven: dit is wat ze precies betekenen
- Dit is waarom je een beetje yoghurt door je boter zou moeten roeren
- Een frituurpan schoonmaken: zo tackel je dit klusje zonder gedoe