Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Een truc die je leven gaat veranderen: eidooiers bevriezen (!)

Hebben wíj toch iets interessants gelezen laatst… Het betreft een truc die Oof Verschuren tipt in zijn kookboek Homakase. Dat is sowieso een gigantische aanrader van jewelste (lees er hier meer over), maar deze tip wilden we jullie alvast niet onthouden: bevroren eidooiers.

En voor je denkt: wát?! Geloof ons nou maar: Oof weet wat ‘ie doet. Homakase is het resultaat van tien jaar onderzoek naar gebruiken en technieken uit de Japanse eetcultuur. Van het schaven van katsuobushi tot het fileren van platvis en het maken van ponzu. En dus ook het bevriezen van eidooiers…

Oof Verschuren schreef ‘Homakase’ en wij mochten zijn omakase-menu proeven

Bevroren eidooiers

Het principe is eenvoudig. Stop zes verse eieren goed afgesloten in een ziploc (of een ander plastic zakje) en zet gedurende drie dagen in de diepvries. Haal je die er nadien uit, dan zijn de schalen gebroken – het eiwit hoort nog vloeibaar te zijn.

Zo maak je de beroemde sojasaus-eieren van Momofuku (lekker bij ramen!)

Hierdoor kun je het eiwit makkelijk afspoelen onder een koude kraan, waardoor je enkel de bevroren eidooiers overhoudt. Die zijn door de vrieskou van textuur veranderd: niet meer vloeibaar maar fluweelzacht en rond. Kun je je al voorstellen hoe lékker dat is?

Hoe gebruik je ze?

De zachte, bevroren eidooiers kun je nu gelijk gebruiken (sterker nog: je kunt ze niet opnieuw invriezen, dus hou daar rekening mee). Oof raadt aan om ze bij sashimi te serveren of bij warme rijst met pickles. Wij kunnen ons al helemaal inbeelden hoe ze ook de show zullen stelen op een kom homemade ramen, of in de plaats van een spiegeleitje bij bibimbap.

Ook een idee: serveer de bevroren eidooiers op een gehalveerde avocado en maak af met wat sojasaus (of ponzu) en furikake, voor een lekker voorgerechtje.

Meer uit de Japanse keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.