Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over yuzu kosho: een Japanse smaakbom van citrus en chilipeper

Dat chefs dol zijn op de smaak van yuzu, wist je misschien al. De frisse citrusvrucht duikt steeds vaker op in ons eten en maakt ook steeds meer het uitstapje van de Aziatische keuken naar de westerse. Nog zo’n geliefd ingrediënt onder chefs: yuzu kosho. Wij leggen je uit wat dat is.

Wat is yuzu kosho?

In veel Aziatische supermarkten kom je in het Japanse schap wel een potje yuzu kosho tegen. Dit geelgroene spul lijkt qua looks wel een beetje op wasabi. Toch is het even wat anders.

Yuzu kosho (ook weleens aan elkaar geschreven als yuzukosho) is een pasta, gemaakt van de de schil en het sap van de yuzu, chilipepers (vaak worden daar Thaise bird’s eye pepertjes voor gebruikt, meestal groene, soms rode) en zout. Dat moet even een partijtje fermenteren en daarna heb je weer een smaakbom die tal van gerechten tot leven brengt.

Een krachtpatser van een pasta

De smaak van yuzu kosho is heel krachtig: je hebt er maar een heel klein beetje van nodig. Vaak is een mespuntje al genoeg. Het is licht pittig, maar bevat ook veel frisse zuren vanwege de citrus. Bij restaurant Don Kounosuke in Utrecht serveren ze er bijvoorbeeld een klein dotje van bovenop hun rijstbowls. Ook miso soup en sashimi knappen er enorm van op.

Het is een heerlijke smaakmaker voor vis (zowel rauwe als gegaarde vis), maar ook bij vlees past het voortreffelijk. De pittige, friszure smaak snijdt dan mooi door de vetten heen. Je kunt er zelfs een dressing van maken, als je ‘m aanlengt met water, olie, een beetje azijn en een beetje vers limoen- of citroensap.

Yuzu kosho kopen

Popel je om zelf aan de slag te gaan met deze pasta? Snappen we. Je kunt het kopen bij zaken als Tjin’s Toko en andere Aziatische supermarkten.

Zelf maken is ook altijd nog een optie (zie video hieronder), al zul je dan wel eerst aan verse yuzuvruchten moeten komen…