Ramen met varkensbuik van Jamie Oliver

Jamie Oliver is terug! In zijn nieuwe boek Jamie’s Food Fight Club Weekend Kookboek deelt Jamie recepten die je wil maken in het weekend. Als je vrienden komen eten (en je ze een beetje wil imponeren, wink). De recepten komen uit het tv-programma Jamie en Jimmy’s Food Fight Club, waarin Jamie samen met beroemdheden kookt. Dit recept voor ramen met varkensbuik bedacht hij speciaal voor acteur en ramen-fanaat Josh Hartnett.

Jamie: “Josh is een beetje een ramenjunkie en heeft favoriete noodlebars in bijna elke stad waar hij geweest is! Dit gerecht is heel voedzaam en lijkt niet zo moeilijk, maar er komt bij ramen meer kijken dan je denkt. Dit is zeker geen recept voor bangeriken, maar de fantastische smaken die je creëert door alle afzonderlijke onderdelen uiterst zorgvuldig te maken en in één kom samen te voegen is echt ongelofelijk. Zet hem op!”

Ramen met varkensbuik van Jamie Oliver

Voor de gemarineerde eieren

Kook de eieren exact 5ó minuut in een pan gezouten kokend water op matig vuur en laat ze in een kom ijswater schrikken. Schil en snij de gember in dunne plakjes, kneus de teen knoflook en doe ze met de sojasaus en sake in een pan met dikke bodem. Breng op matig vuur aan de kook, laat 5 minuten pruttelen, roer er de honing door en zet de pan van het vuur. Laat het mengsel 3 minuten trekken, giet het door een zeef en roer er 500 ml koud water door. Pel de eieren voorzichtig, leg ze in de marinade en zet ze 24 uur in de koelkast. Haal de eieren pas vlak voor het serveren uit de marinade.

Zelf ramennoedels maken

Om de smaken optimaal los te laten komen moet je het roggemeel 4 minuten in een grote, droge pan op matig vuur roosteren, zonder het te laten verkleuren. Doe het in de kom van een staande mixer en meng er de twee soorten bloem door. Los het kansuipoeder en 1 theelepel zeezout op in 420 ml koud water. Giet het water in een dunne straal, met langzaam draaiende deeghaak bij de bloem. Laat de machine wanneer de boel gemengd is 10 minuten op de hoogste stand draaien, of tot je een korrelig, maar niet al te kleverig deeg hebt. Wikkel het in plasticfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.

Snij wanneer je klaar bent om te rollen een handelbaar stuk deeg af en dek de rest af met een vochtige theedoek om te voorkomen dat het uitdroogt. Draai het deeg, als je een pastamachine gebruikt, er eerst op de dikste stand door. Vouw de zijkanten naar het midden, draai het er opnieuw door en zet de machine nu steeds een standje dunner, tot het deeg 1–2 mm dik is. Wissel het hulpstuk, snij er 1–2 mm dikke noedels van en hussel ze met wat maïzena door elkaar. Herhaal dit met de rest van het deeg. Kook de noedels 45 seconden in kokend water, schep ze met een zeef uit de pan en schud ze uit.

Ramen met varkensbuik van Jamie Oliver

Maak de dag voordat je deze ramen klaarmaakt de gemarineerde eieren (zie boven) en bereid het vlees voor. Leg het stuk varkensbuik in een braadslede, strooi er het koosjere zout en de suiker over, besprenkel het met de sojasaus en masseer alles er goed in. Dek af en laat een nacht in de koelkast marineren.

Verhit de oven de volgende dag tot 160 ºC/gasovenstand 3. Haal het vlees uit de marinade en veeg het zout en de suiker eraf. Leg het in een strak passende braadslede, dek af met aluminiumfolie en zet 4 uur in de oven, of tot het supermals is. Bewaar het braadvet. Maak intussen de ramennoedels (zie boven).

Pel voor de appel soffritto de ui en knoflook, schil de gember en appel (verwijder het klokhuis) en snij alles heel fijn door elkaar. Zet het mengsel met de olie in een pan op laag vuur, blijf 45 minuten regelmatig roeren, tot alles zacht maar nog niet bruin is, en zet van het vuur.

Giet voor de shoyutare de sake en mirin in een pan, breng op hoog vuur aan de kook en laat 4 minuten inkoken. Draai het vuur laag, voeg de sojasaus en appelsoffritto toe, laat nog 5 minuten pruttelen en zet de pan van het vuur.

Maak wanneer je bijna zover bent de bouillon: breng de kippenbouillon en dashi in een grote pan aan de kook en laat 5 minuten op matig vuur pruttelen. Breng voor de noedels een pan water aan de kook en snij het vlees in dunne plakjes.

Zet zes warme soepkommen klaar, schep 1 eetlepel van de shoyutare en 1 eetlepel van het varkensvet in elke kom en verdeel de bouillon. Kook de noedels 45 seconden in de pan kokend water (of volgens de aanwijzingen op de verpakking), schep ze met een zeef uit de pan en schud ze uit. Verdeel ze over de kommen en pluk ze zo nodig met eetstokjes uit elkaar. Leg een paar plakjes vlees en een half gemarineerd ei in elke kom. Was de lente-uitjes, snij ze met de rode peper (met of zonder zaadjes) in dunne ringetjes en strooi ze erover.

Tip: Als je geen kansuipoeder kunt krijgen, moet je gewoon een dun laagje baksoda op een met papier beklede bakplaat strooien en 1 uur op 120 ºC/gasovenstand 1/2 in de oven zetten. Laat afkoelen en bewaar het poeder in een luchtdicht bakje.

Calorieën: 230 kcal, vet:15,9 g, verz. vet: 4,8 g, eiwit:32,1 g, koolhyd.: 19,7, suiker: 13 g, zout: 3,5 g, vezels: 1 g

Jamie's Food Fight Club weekend Kookboek

Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de boekhandel voor € 20,- euro of bestel je online

Ook interessant: Deze kooktips leerden we hoogstpersoonlijk van Jamie Oliver

Reageer op artikel:
Ramen met varkensbuik van Jamie Oliver
Sluiten