Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je een gaaf ‘spinnenweb’ van karamel (voor op toetjes!)

Ben jij ook zo ‘n fan van het maken van toetjes in alle vormen en maten? Of ben je gewoon gek op karamel? Dan is deze tip echt heel gaaf. Met een simpel trucje kun je namelijk makkelijk een ‘spinnenweb’ of andere vormen van karamel maken. Staat niet alleen leuk, is ook natuurlijk ook nog ‘ns erg lekker!

Croquembouche (soesjestaart met suikerdraden)

Liefhebbers van Heel holland bakt of Masterchef kennen deze soort toren van soesjes wel. Een bijzonder ingewikkelde opdracht altijd, waar vaak hele torens met soesjes sneuvelen. Het essentiële detail van de croquembouche is dat deze soesjes omwikkeld worden door suikerdraden. Díé suikerdraden zorgen samen met de soesjes voor een fantastische smaak- en mondbeleving.

De soesjes laten we even voor wat het is, maar met die suikerdraden gaan we aan de slag. Want met die suikerdraden kun je ook een spinnenweb maken.

Hoe maak je een ‘spinnenweb’ van karamel?

Het maken van een spinnenweb van karamel is vrij simpel, maar 1 belangrijke waarschuwing vooraf: karamel is gloeiend heet. Heter dan kokend water, heter dan frituurvet. Wees dus altijd supervoorzichtig en niet proeven zolang het nog warm is.

Op Njam.tv leggen ze goed uit hoe je deze suikerdraden kunt maken:

  1. Neem een vetvrije (!) steelpan en schep daar een beetje suiker in.
  2. Smelt de suiker op een laag vuurtje en laat kleuren totdat je een lichte karamel hebt. Als je hem doorlaat ‘garen’ kleurt je karamel steeds donkerder en worden de suikerdraden ook donkerder.
  3. Haal de pan van het vuur en laat kort afkoelen. Leg een vel bakpapier klaar.
  4. Stop een vork in de karamel en maak op het bakpapier snel draden of vormpjes zoals een spinnenweb. Laat kort drogen en ze zijn klaar voor gebruik.

Good to know: de karamel is nog vloeibaar op het moment dat je hem op het bakpapier legt, maar droogt vliegensvlug. Leg het bakpapier op omgekeerd schaaltje, kopje of in een eierdoos. Je hebt dan direct gave bakjes waarin je je toetje kunt laten shinen.

Tip: gebruik een kleine garde om heel dunne draden te maken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.