Jamie Oliver verklapt simpele truc: zo blijft je aardappelpuree uren warm zonder uit te drogen
Als Jamie Oliver gaat praten over eten, dan heb je onze aandacht. Laatst zagen we hem in een gezellige kerstvideo een ‘briljante truc’ voor aardappelpuree delen en hoe simpel hij ook moge zijn: we konden ‘m jullie niet besparen.
Hoe zeer we ook van kerst houden, de chaosfactor is ieder jaar toch ook wel weer aanwezig. Daarom spitsen we onze oren als het gaat om slimme trucs, efficiënt koken en de beste manieren om bepaalde gerechten te serveren. Wat dat laatste betreft deelde Jamie Oliver een fijne methode, en wel voor aardappelpuree.
Zo serveer je de perfecte aardappelpuree
Hoe die methode in zijn werk gaat? Komt ‘ie: breng een grote pan met water aan de kook en laat daarna op een laag vuurtje pruttelen. Leg daar een andere hittebestendige kom in (zoals wanneer je chocolade au bain-marie chocolade smelt) en leg in deze kom een vel bakpapier. Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Stort daarin je aardappelpuree, spreid ‘m uit in de kom (maak eventueel van die mooie inkepingen, zoals Jamie dat ook doet) en laat de puree daar gewoon gezellig chillen.
Door de stoom die uit de onderste pan komt, zal de aardappelpuree nu wel warm blijven, maar niet uitdrogen. Hoef je dus verder niet meer naar om te kijken, en kunnen je gasten zichzelf gewoon bedienen. Ben je lang aan het tafelen? Check af en toe het water in de onderste pan. Op een gegeven moment zal namelijk alles verdampt zijn en je wil vermijden dat je pan hierdoor gaat aanbranden. Oldskool tip voor wie dit wil vermijden: als je een muntje onderin de pan legt, zal die net voor alles verdampt is beginnen ‘dansen’. Dat maakt een tikkend geluid en geldt dus als signaal dat je het water moet bijvullen.
Lekkere ideeën met aardappelpuree
En nu we toch bezig zijn: wat aardappelpuree betreft hebben we bij Culy geen gebrek aan inspiratie. Zo hebben we een recept voor aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook, eentje met extra veel boter erin en deelden we eerder een methode om puree te maken zonder dat je je aardappels moet koken. Jamie’s methode werkt natuurlijk ook voor andere soorten puree, zoals puree van zoete aardappel, pompoenpuree of pastinaakpuree (allemaal zo lekker!).
En oh ja: restje aardappelpuree over? Laatst zagen we hoe iemand de restjes uitgesmeerd tussen twee vellen bakpapier de vriezer in legde. Op die manier ontstaat een handige laag aardappelpuree die je rechtstreeks en in bevroren toestand als laag kunt implementeren in ovenschotels. Vonden we toch ook wel behoorlijk slim, en heb je meteen een goed excuus om de shepard’s pie van Culy’s Ogechi een keer te maken.
Onze populairste artikelen van deze week:
- Buikspek uit de airfryer: zo krijg je de ultieme knetterknapperige korst
- Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
- Chefs zweren bij mosterdkaviaar: in 45 minuten maak je zelf ‘kaviaar’ dat al je gerechten luxe maakt
- Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
- Bloemkoolschotel met gehakt is nooit meer saai met deze kruiden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2FShepherds-pie-maken.jpg)