Culy Homemade: gekonfijte kabeljauw met pompoenpuree en kerstkruiden
Kruidige pompoenpuree, boterzachte gekonfijte kabeljauw, warme kerstkruiden, gefrituurde basilicum… Dit hoofdgerecht met vis is superfeestelijk en bovenal geniaal lekker.
Vis konfijten is helemaal niet moeilijk. Het principe is eenvoudig: door de vis op lage temperatuur te garen in olie, krijgt ‘ie een heerlijke, malse textuur. Om dit gerecht een extra dosis kerst te geven, brengen we de olie op smaak met steranijs, korianderzaad en sinaasappelschil. Wanneer de olie haar werk doet, heb je tijd om de pompoenpuree te maken, die heerlijk is bij de gekonfijte kabeljauw.
Gekonfijte kabeljauw met pompoenpuree en kerstkruiden
Verwarm de olijfolie in een pan of braadslee tot 80 graden (gebruik hiervoor een kookthermometer). Doe er de steranijs, korianderzaadjes, knoflookteentjes en de sinaasappelschil in en laat 30 minuten trekken.
Konfijt de kabeljauw 25 minuten in de olijfolie. Zet daarvoor het vuur uit en laat rusten in de olie.
Kook intussen de pompoenblokjes gaar in de groentebouillon. Giet af en laat uitlekken. Prak er de boter en het sinaasappelsap door en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de pompoenpuree over de borden. Schep met een schuimspaan voorzichtig de kabeljauw uit de olie en leg op de puree.
Verhit de olie nu opnieuw op hoog vuur en bak de basilicumblaadjes in enkele seconden krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bestrooi de gekonfijte kabeljauw met grof zeezout en met de basilicumblaadjes.
Meer hoofdgerechten voor kerst?
- Culy Homemade: gehaktbrood voor kerst (een makkelijk hoofdgerecht)
- Procureur met glühweinjus, paddenstoelen en miso-pastinaakcrème
- Culy Homemade: makkelijke kalkoen met bruine boter, cranberry en mosterdzaadjes