Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Zomer & soep? Deze recepten bewijzen dat dat prima samengaat

Zomer en soep: in Nederland lijken die twee niet bepaald hand in hand te gaan. Geheel onterecht, vinden wij, want soep is zó’n veelzijdig gerecht dat het voor elk seizoen wel wat in petto heeft. Wordt ons land overspoeld door een hittegolf? Ook dan kunnen we je vertellen dat een kom soep voor je neus wonderen kan doen. Kijk maar naar deze recepten.

In Mexico, Vietnam, Thailand en Spanje is het de normaalste zaak van de wereld om soep te drinken bij heet weer. Waarom zouden wij er dan opeens nee tegen zeggen? Om te bewijzen dat zomer en soep prima samengaan, halen we dan ook maar wat graag inspiratie uit tropische landen. En oh ja: wie zei ook weer dat soep in de regel een warm gerecht is?

Soep in de zomer kan prima met deze recepten

1. Mexicaanse sopa de lima

Wist je dat limoenen een prima ingrediënt zijn in soep? In Mexico is dat heel normaal, kijk maar naar deze sopa de lima met tomaat en avocado. Waar de temperaturen in Mexico stevig kunnen oplopen, bieden de limoenen een welkome verfrissing. Mexicaanse limoensoep is dan ook een zalig friszure soep die ook in de Nederlandse hittegolven de nodige verkwikking biedt.

Culy Homemade: sopa de lima - Mexicaanse limoensoep

2. Vietnamese noodlesoep

Ook in Vietnam dreigt het regelmatig tropisch heet te worden. Laat dat voor de Vietnamezen echter vooral geen reden zijn om hun geliefde noedelsoepen links te laten liggen, want ook op warme dagen brengen ze het nodige comfort. Dit recept voor snelle pho (een klassieke Vietnamese noodlesoep boordevol smaak) tover je zó op tafel! Da’s ook mooi meegenomen als het weer je al de hele dag heeft doen puffen en zweten.

3. Spaanse sopa de ajo (knoflooksoep)

Warm weer of niet, deze traditionele Spaanse knoflooksoep is een smaakbom van formaat en past prima bij zwoele temperaturen. In de knoflooksoep komt een gepocheerd eitje en stukjes brood, waardoor de soep prima als hoofdmaaltijd kan dienen. En dat binnen no-time op tafel? Wij zouden het wel weten.

4. Thaise kippensoep met kokos

Als er één land is waar je vaker in de hitte dan in de koude vertoeft, dan is het Thailand wel. En laat dat nou net het land zijn waar ze de heerlijkste soepen op tafel zetten. Deze Thaise kippensoep met kokos is zo’n soep die zó veel smaak bevat dat je meteen naar een tweede portie grijpt. Geloof ons nou maar, dit wil je maken.

5. Javaans-Surinaamse Saoto soep

Wie is er niet dol op dit licht pittige soepje uit de Surinaamse keuken? Die kun je natuurlijk bij een Surinaams eettentje halen, maar nog véél leuker is om de soep zelf op tafel te zetten. Het ultieme recept voor vegetarische saotosoep kregen we van SuriMAMs en deelden we hier.

vegetarische saotosoep

6. Koude Opperdoezer Ronde soep

Voor wie toch een koud gerecht verkiest, kan dit koude aardappelsoepje de redding zijn. Het recept is afkomstig van Erik van Loo, van restaurant Parkheuvel** en maakt gebruik van de Opperdoezer Ronde, de grand cru onder de aardappels. Écht iets om te maken op een snikhete zomerdag dus.

7. Pittige Spaanse bonen soep met venkel en chorizo

Nog zo’n stevige portie Spaans temperament: deze pittige Spaanse bonensoep met venkel en chorizo is ideaal om je restjes in te verwerken en om snel een voedzame portie eten op tafel te doen pronken. Hou je vooral niet in om er een glas (Spaanse) witte wijn bij te serveren, de combinatie van de pittige soep met de frisheid van de wijn willen we je niet onthouden.

Spaanse bonensoep met chorizo en venkel

8. Koude Bulgaarse komkommersoep

Ben je dol op koude soepen, zoals gazpacho? En vind je de smaak van tzatziki lekker? Dan vind je tarator, een koude Bulgaarse komkommersoep, vast ook erg smaakvol. Een populair zomergerecht dus, dat traditioneel gekoeld of zelfs met ijsblokjes wordt geserveerd.

Beweer dus nooit meer dat soep en zomer geen goed team zijn, oké?

Meer zomerse gerechten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.