Zo maak je fruitsalade met een twist (de mogelijkheden zijn eindeloos)

Zomer betekent niet alleen lekker weer (nou ja… soms dan), maar vooral ook dat ons favoriete fruit in het seizoen is! Kersen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, vijgen, pruimen: jup, count us in. Een fruitsalade met een mix van die dingen is natuurlijk op zich al heerlijk, maar nog leuker is om te experimenteren om de smaken van fruit optimaal naar voren te laten komen. Zo maak je een fruitsalade met een twist!

Allereerst is dé ultieme tip voor fruitsalades dat je je fruit in kleine blokjes moet snijden. Mensen zijn vaak geneigd grote blokken meloen en ananas met hele aardbeien te mengen, maar het fijne aan een salade is juist dat je al die dingen tegelijk kunt eten. Als je kleine blokjes van verschillende fruitsoorten in één hap kunt combineren, is dat perfect.

Grill je fruit even

Bij fruitsalade denk je vooral een koud en fris, maar je fruit kort roosteren op de barbecue of onder de grill maakt het extra lekker zoet. Dat hoeft en kan niet altijd, maar wel met bijvoorbeeld citrusvruchten, perzik en nectarines, mango, kiwi, vijgen, ananas en noem zo maar op. Een beetje honing of agavesiroop maakt het dan extra lekker.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze salade met geroosterde perzik, pecannoten en prosciutto? Die maakt ook mooi gebruik van de volgende tips in dit lijstje.

Afbeelding van salade met geroosterde perzik, pecannoten en prosciutto recept

Gebruik dressings en kruiden

Want je hoeft niet te stoppen bij alleen fruit: het is juist leuk om ook andere smaakmakers te gebruiken. Munt maakt je salade bijvoorbeeld lekker fris, basilicum juist wat kruidig, en zwarte peper geeft een beetje pit. Ook dingen als balsamico-azijn (bijvoorbeeld bij aardbeien of watermeloen) en granaatappelmelasse kunnen erg goede toevoegingen zijn aan je fruitsalade met een twist.

Probeer bijvoorbeeld eens een salade van watermeloen, granaatappelpitjes, dadels, munt en zwarte peper.

Fruitsalade met een twist: voeg een scheutje alcohol toe

‘Normale dressings’ kunnen je salade al opfleuren, maar dat geldt zeker ook voor alcohol. Likeuren zoals Grand Marnier en limoncello zijn logische keuzes omdat ze fruitig smaken, maar je kunt ook out of the box denken en het bittere Campari toevoegen aan watermeloen of bitterzoete Maraschino aan tropische vruchten, leert TASTE ons. Zo maak je je fruitsalade gemakkelijk kruidig of bloemig.

Proberen? Dit recept voor watermeloensalade met witte port en geroosterde amandelen is supersimpel.

Afbeelding van roedjak hartige Indonesische fruitsalade met een twist

Maak een hartige fruitsalade

En wil je helemaal van het zoete geheel af? Ook hartige dingen als groenten, kaas en noten kun je prima toevoegen. Gekarameliseerde rode uit smaakt heerlijk bij perzik en framboos, en blauwe kaas met peer en walnoten is een klassieke combinatie (ook druiven en vijgen zijn daar lekker bij).

Eerder maakten we bijvoorbeeld roedjak, een hartige Indonesische fruitsalade met spinazie en een pittige dressing van palmsuiker, chilipepers en pinda’s. En wat dacht je van deze hartige Aziatische meloensalade met munt en pinda’s? Yum!

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste recepten in je inbox

Reageer op artikel:
Zo maak je fruitsalade met een twist (de mogelijkheden zijn eindeloos)
Sluiten