Redactie
Redactie Inspiratie 11 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Zelf karnemelk maken

Van American pancakes tot een red velvet cake: er zijn aardig wat (bak)recepten waarvoor je karnemelk nodig hebt. Bang dat het pak bederft in de koelkast of ben je het vergeten in huis te halen? Zelf karnemelk maken is niet moeilijk!

Waarom karnemelk wordt gebruikt in de keuken? Niet alleen is de zurige smaak een perfect tegenhanger voor heftige ingrediënten, ook activeren de zuren rijsmiddelen als baking soda.

Het zorgt ervoor dat het beslag luchtiger wordt en door de reactie die plaatsvindt proef je niks terug van de zure karnemelk.

Deze variant op karnemelk is natuurlijk niet the real deal, maar werkt wel als vervanger in zoete gerechten.

Zelf karnemelk maken

In principe is karnemelk het restproduct van boter. Ook boter kun je makkelijk zelf maken, alleen is er een nog makkelijkere én snellere manier.

Het enige wat je nodig hebt is volle melk en citroensap of witte-wijnazijn. Meng een halve liter melk met twee eetlepes van het sap of de azijn, roer kort en laat vijf tot tien minuten staan tot het iets dikker is geworden en lijkt te schiften. Et voilà, je zelfgemaakte ‘karnemelk’ is klaar!

Gebruik de karnemelk bijvoorbeeld voor American pancakes, een red velvet cake of als dressing over geroosterde aubergines. Enjoy!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.