Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Thuis zelf carpaccio maken? Dat kun jij ook

Carpaccio van de ossenhaas, wie kent het niet? En natuurlijk de vega variant: met de rode biet of een andere groente (of fruit). Sinds carpaccio op de menukaart is verschenen, is hij publieksfavoriet nummer 1. Je kunt tegenwoordig ook (vooral met de feestdagen) carpaccio kopen bij de supermarkt. Maar daar vinden wij iets van, dus leren we je vanaf vandaag hoe je die befaamde restaurant carpaccio zelf thuis kunt maken. Met maar twee ingrediënten.

Waar komt carpaccio vandaan?

Carpaccio is genoemd naar een Italiaanse schilder, genaamd Vittore (je raadt het al) Carpaccio. Hij stond bekend om zijn rood met diepgele kleuren in zijn schilderijen.

Het verhaal gaat dat rond 1550 (toen deze schilder een tentoonstelling had) een dame in een eetcafé kwam die van haar dokter alleen maar rood vlees mocht eten. De chef bedacht het inmiddels beroemde dungesneden rode vlees met een simpele dressing van mayonaise, worcestersaus en citroensap. Basis, puur en verschrikkelijk lekker.

Carpaccio is nu inmiddels een verzamelnaam geworden voor dungesneden, tsja, eigenlijk van alles. Van tonijn tot aspergecarpaccio, van zalm tot broccolistronkcarpaccio. Ook zijn we veel makkelijker en uitgebreider geworden met onze toppings. Waar je in Nederland meestal rucola, Parmezaanse kaas, pesto en pijnboompitten op het dungesneden vlees vindt, is er veel meer mogelijk. Van avocado tot Vietnamese carpaccio. We zagen ook een ananascarpaccio met kokosijs in kookboek Neni’s Tel Aviv (van restaurant Neni), waarvan we moesten watertanden.

Carpaccio met avocado en limoen

Vietnamese carpaccio
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Thuis zelf carpaccio maken

Thuis flinterdun vlees snijden is praktisch onmogelijk zonder snijmachine. Nu de meesten van ons zo’n apparaat niet in huis hebben, heb je toch een andere oplossing nodig. En die is vrij simpel…

Koop bij een goede slager een mooi stuk ossenhaas of laat je adviseren wat voor vlees je kunt nemen. Let op: het gaat geld kosten, maar dat zal het zeker waard zijn. Leg thuis gekomen een groot stuk plastic folie op je aanrecht en leg de ossenhaas tegendraads op het plastic folie.

Rol de ossenhaas heel stevig op, als een worst, waarbij je alle lucht uit de worst drukt. De ossenhaas moet de hele binnenkant van de worst bedekken. Knoop de worst aan de zijkanten stevig dicht en leg voor een paar uur in de vriezer, hij hoeft niet hard bevroren te zijn.

Snijd van de halfbevroren ossenhaas dunne plakjes met een vlijmscherp mes. Je zult zien dat dit goed gaat! Als je dit direct op een bord legt, kun je de carpaccio later op de dag, avond of middag mooi serveren.

5 x carpaccio als voorgerecht (vlees én vega recepten!)

toast carpaccio met parmezaan en tuinkers
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Culy Homemade: Vietnamese carpaccio

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.