Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 28 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Carpaccio van broccolistronk met tomatensalsa en tahin-dressing

Een derde van het eten wordt verspild. Denk daar maar eens over na. Gelukkig strijdt Too Good To Go tegen voedselverspilling. Dat doen ze met een app, maar ook met hun nieuwe magazine ‘Eetlust’. Bedoeld om jou te inspireren om met ze mee te strijden. En dat is nog lekker ook. Kijk maar naar dit recept voor carpaccio van broccolistronk van chefkok London Loy. 

Eetlust magazine

Je vindt dit recept in Eetlust, het magazine van Too Good To Go dat je nu gratis kunt aanvragen. Met niemand minder dan Freddy Tratlehner als covermodel, verleidelijke verhalen, lustopwekkende foto’s en spannende tips en tricks voor in de keuken.

Op de Too Good To Go-app kunnen restaurants en winkels hun overgebleven voedsel aanbieden tegen een lage prijs, zodat jij voor een prikkie allerlei heerlijks scoort en zij er alsnog wat aan verdienen.

> Ons zusje Bedrock schreef al eerder over de Too Good To Go app

Eetlust Magazine

Chefkok London Loy maakte voor Eetlust magazine een te gekke carpaccio van broccolistronk. Je weet wel: dat deel van de broccoli dat meestal in de vuilnisbak verdwijnt (niet doen dus, riepen wij eerder ook al). Met tomatensalsa en tahin-dressing wordt het een spannend voorgerecht.

Wij mogen het recept met je delen!

Carpaccio van broccolistronk
Bron: Chantal Arnts voor Eetlust magazine

Carpaccio van broccolistronk

1. Check de broccolisteel op rotte plekjes, snijd die weg. Het harde kontje van de steel mag je ook weg snijden (Tip: het kontje kun je later weer gebruiken voor een groentebouillon!)

2. Vul een pan voor de helft met heet water, zet deze op het vuur en doe een goede snuf zout in het water

3. Blancheer de broccolisteel in zijn geheel voor 3 minuten. Haal de steel uit het water en leg deze in een bak ijswater of spoel hem meteen goed koud na

4. Pak een mengkom en doe daar de tomatenblokjes, groene peper, sjalot, knoflook, rijstazijn, 1 limoen (gebruik het sap en de rasp), 2 eetlepels olijfolie en wat zeezout in. Meng alles met een lepel en check de smaak – die moet fris, licht pittig en fijn zoutig zijn. Leg opzij op je werkbank.

5. Pak een nieuwe mengkom en doe daar de tahin, het sap van de tweede limoen en wat water (of groentebouillon) in. Meng het geheel goed – het moet de structuur hebben van een dressing, lekker lopend. Breng op smaak met zout en peper.

6. Neem een mooi bord, pak vervolgens de mandoline en schaaf zo dun mogelijke rondjes/plakjes van de broccolisteel. De ideale dikte is wanneer je er bijna doorheen kan kijken. Leg de plakjes dakpansgewijs op het bord.

7. Leg de tomatensalsa mooi in het midden. Snijd de zaadjes van de harde witte kern van de tomaten af. De zaadjes smaken niet alleen heerlijk, maar zien er ook heerlijk uit! Want smaak gooien we toch niet weg?! Verdeel het tomatenzaad over de borden. Sprenkel met een lepel de dressing over de carpaccio en strooi de pecannoten erover. Maak het af met wat druppels goede olijfolie.

Tip van London: Lekker met toast! So so lobi – eet lekker!

London Loy
Bron: Chantal Arnts