Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Witlof bereiden: dit is het favoriete recept van de Culy-redactie

Witlof koken zoals vroeger en dan met ham & kaas de oven in? Kan. Rauwe witlof in een salade? Ook lekker. Maar onze favoriete manier om witlof te bereiden, is om ‘m te braiseren. Inderdaad: haal het chique culinaire jargon maar uit de kast. Van ons hoef je dat soort moeilijke woorden helemaal niet uit je hoofd te leren. Zolang je deze bereidingswijze voor witlof maar in je oren knoopt. Want lekker is ‘ie!

Witlof bereiden doen wij het liefst door de witlof te braiseren. Maar wie of wat is braiseren? De definitie luidt: het smoren of stoven van levensmiddelen in een pan met gesloten deksel met weinig vocht; circa 30% van de hoeveelheid ingrediënten. En dat is dus precies wat we doen: we smoren de witlof in een pan met de deksel er bovenop.

Restaurant Vermeer in Amsterdam

Witlof braiseren

Het is een makkelijke bereidingswijze: de witlof is in ongeveer 15 minuten gaar. Dat kun je dus makkelijk doen op een doordeweekse dag, als je je hongerige lijf na werktijd uitgeput richting fornuis sleept. Dit recept gaart de witlof niet alleen: het zorgt er ook voor dat de groente lichtjes karameliseert. En dat is nou juist zo lekker. Dus eigenlijk kun je dit recept ook best gekarameliseerde witlof noemen. Bekt net wat lekkerder.

Dat karameliseren maakt de witlof net even wat zoeter. Komt trouwens ook doordat we wat honing toevoegen aan de pan. Daarmee is het ook een fijn recept voor kinderen die de bittere smaak van witlof niet zo waarderen.

Witlof bereiden door 'm te braiseren

Gekarameliseerde witlof bereiden: zo doe je dat!

Voor dit recept snijd je de achterkant van de witlof af. Daarna snijd je de stronkjes witlof over de lengte in tweeën.

Verhit wat roomboter in een koekenpan tot ‘ie bruist en bubbelt. Leg de witlof in de pan met de snijkant naar beneden, laat een minuutje bakken en zet het vuur dan laag.

Bestrooi de witlof met zout en peper (ook lekker met nootmuskaat!) en leg de deksel op de pan. Laat de witlof nu 10 tot 15 minuten zachtjes bakken, tot ‘ie gaar is.

Zet dan het vuur hoger en voeg wat honing toe aan de pan (1 à 2 eetlepels is voldoende, naar smaak). Laat nog 2 minuten bakken, tot de witlof mooi gekarameliseerd is.

Witlof

Witlof bereiden

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.