Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 17 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Witlof koken: zo doe je het (+ tips en witlof recepten)

Vroeger stond het bij mijn ouders thuis bijna wekelijks op het menu: gekookte witlof met ham en kaas uit de oven. Heerlijk vonden we het. Achteraf vind ik het zonde dat we altijd maar witlof op dezelfde manier bereid hebben. Witlof koken is lekker, maar er is zo veel meer mee te maken.

Witlof is een groente die je op veel verschillende manieren kunt klaarmaken, en zelfs rauw kunt eten! De smaak van witlof wordt niet altijd gewaardeerd, omdat het een wat bittere groente is. Zonde, want witlof is hartstikke lekker! Door de juiste bereidingswijze kan je er een lekkere maaltijd van maken die zelfs door kinderen helemaal opgesmikkeld wordt. Je moet alleen wel even weten hoe je dat moet aanpakken.

Witlof koken

Door witlof te koken, wordt de typerende bittere smaak een stuk minder. Daarom is gekookte witlof ideaal om de kinderen voor te schotelen. Spoel de witlof af en verwijder eventueel bruine bladeren. Snijd het kontje van de witlof af. Deze is erg bitter en wordt niet vaak lekker gevonden.

De manier van snijden ligt aan het gerecht dat je wilt bereiden. Ga je voor de klassieker van witlof met ham en kaas uit de oven? Snijd de stronken witlof dan in de lengte door midden. Maak je een gerecht met gesneden witlof? Snijd de witlof dan al voordat de witlof de pan ingaat.

Hoe lang moet witlof koken?

Afhankelijk van hoe je de witlof gesneden hebt, moet de groente 12 tot 15 minuten koken. 12 minuten voor kleingesneden witlof, 15 minuten voor halve stronken. Voeg de witlof pas aan het water toe als het water kookt.

Wil je de witlof wat zoeter maken om de bittere smaak te maskeren? Voeg dan een scheutje melk toe aan het kokende water. Giet de witlof goed af, het liefste met een vergiet om al het overtollige vocht te verwijderen.

Witlofsalade met ananas, mandarijn, appel en rauwkost

Ook lekker: rauwe witlof salade

Om van deze gezonde groente te kunnen genieten, is het lang niet altijd nodig om de witlof te koken. Rauw is witlof namelijk ook heel lekker! Het behoudt zijn fris bittere smaak, waardoor rauwe witlof geschikt is voor frisse, zomerse salades. Onze favoriet is absoluut deze heerlijke witlofsalade met ananas, mandarijn, appel en rauwkost. Een feestje op je bord!

Witlof tips

Houd per persoon 250-300 gram witlof aan voor een avondmaaltijd. Heb je toch nog witlof over? Rauwe witlof bewaren kan je het beste doen zonder plastic zak in de onderste groentela van je koelkast. Witlof is hier zo’n 7 tot 10 dagen houdbaar. Je kunt rauwe witlof ook in de vriezer doen, maar houd er dan rekening mee dat de groente daarna niet meer knapperig is. Toch invriezen? Snijd de witlof in repen, blancheer de groente twee minuten in kokend water en leg het in de vriezer.

Toch liever een andere variatie? Wij hebben de vier lekkerste witlof variaties voor je op een rijtje gezet.

De lekkerste witlof recepten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.