Van risotto tot pizza: 4 variaties op witlof

Culy 3 nov 2015 Inspiratie

Dol op witlof? Probeer dan één van deze 4 variaties! 

Gestoofd met gorgonzola en walnoten

De smaak van gestoofde witlof is bijna zoet te noemen en past daardoor perfect bij de hartigheid van gorgonzola. Halveer hiervoor een aantal stronkjes en smelt een flinke klont boter in een ruime hapjespan.

Kruid het snijvlak van de witlof met peper en zout en leg ze op de ze kant in de bubbelende boter. Draai het vuur laag, dek eventueel af met een deksel en laat zo twintig minuten stoven. Voeg vlak voor het serveren zachte gorgonzola toe en garneer met in stukjes gehakte walnoten.

Witlofrisotto

Probeer eens witlof door de risotto! Vooral roodlof is heerlijk in combinatie met de smeuïge rijst en ook rode wijn in plaats van witte doet het goed.

Ontdoe de stronkjes van hun kern en snijd in reepjes. Voeg de witlof vijf à tien minuutjes voor het einde toe en garneer met nog een beetje rauwe loof.

radicchio risotto

Gegrild met balsamico

Witlof wordt vaak gecombineerd met zware ingrediënten als kaas, room en boter, maar ook lekker fris met alleen een beetje balsamico-azijn is het heerlijk!

Halveer wederom de stronkjes en wrijf het snijvlak in met een beetje olijfolie, peper en zout. Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en grill tot je mooie streepjes ziet. Besprenkel de witlof met de beste balsamico-azijn die je in huis hebt.

Op een pizza

Zo simpel en zo snel! Ontdoe hiervoor de witlof van de kern en snijd in lange repen van ongeveer twee centimeter breed. Smeer een pizzabodem (of flammkuchen, of flatbread…) in met crème fraîche en verdeel hierover de witlofreepjes. De hoeveelheid mag flink zijn, want het zal nog gaan slinken in de oven.

Scheur een bolletje mozzarella in stukjes en verdeel over de lof. Besprenkel met een beetje olijfolie, peper en zout en bak de pizza in de oven krokant. Serveer eventueel met balsamico-azijn.

Flatbread lunch with vegetables, chili oil and cheese spread

Reageer op artikel:
Van risotto tot pizza: 4 variaties op witlof
Sluiten