Redactie
Redactie Inspiratie 7 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

5 x inspiratie voor koken met sake

We schreven al eerder over sake en hoe lekker het is om dit te combineren met je eten. Maar wist je dat je ook heel goed kan koken met sake, door het in je gerecht te verwerken?

Sake voegt een lichtzoete smaak toe en zorgt daarnaast voor een tik umami. Het wordt ook veel gebruikt voor marinades, omdat het de textuur van vlees zachter maakt.

Probeer ook om in plaats van wijn eens sake te gebruiken, om je pan te deglaceren na het bakken van vlees. Dit werkt ook heel goed met paddenstoelen, waar je op het laatst nog wat flinterdun gesneden bosui doorheen roert.

En net als voor wijn geldt ook hier: gebruik bij het koken geen sake die je niet zelf zou drinken.

Teriyaki

Laten we beginnen met teriyaki, de alom bekende saus die zo veel lekkerder wordt door het toevoegen van sake. Teriyaki bestaat uit sojasaus, mirin, suiker en sake, is zo klaar en tovert jouw stukje vis of kip om tot een smaakvol Aziatisch gerecht. Wat wil je nog meer?

Deep fried chicken basked in teriyaki sauce with vegetables, spice, and rice.

Kippenvleugels

Deze mega sticky hoisin kippenvleugels zijn favoriet op de redactie. Snel klaar en perfect voor als er veel mensen komen eten. Als je er ook rauwkost met lekkere dip bij eet, hoef je niet eens bestek op tafel te leggen. Dat is wat we nou een échte win-win situatie noemen…

Barbecue chicken wings serves noodles with hot dipping sauce

Miso

Als Japanse drank gaat sake natuurlijk maar wat goed samen met miso. Deze typisch Japanse smaakmaker zit ook bomvol umami. Maak bijvoorbeeld eens een marinade van sake, mirin en misopasta om kabeljauw of zeebaars in de marineren zoals in dit recept.

Voor de vegetariërs is werkt een miso sake combinatie ook perfect op aubergine of edamame boontjes.

Vis met miso

Ramen

Ook ramen is niet compleet zonder sake. Ons favoriete deel van een goedgevulde kom ramen moet toch wel het Chashu varkensvlees zijn, waarbij varkensbuik onder ander in sake wordt gegaard.

Hierna wordt het in plakken gesneden en op de soep geserveerd, klaar om te smelten op je tong.

Rundvlees

De combinatie van zoet en umami gaat ook heel goed samen met rundvlees. Bijvoorbeeld bij gyudon, een eenvoudig maar goddelijk Japans gerecht met rundvlees en rijst. Maar tegen deze in soja en sake gemarineerde runderlende zeggen wij ook absoluut geen nee!

Meer artikelen over sake:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.