Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 29 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wijnflessen bewaren? Dingen die je niet – en juist wel – moet doen

Wijnflessen. Ze kunnen als eyecatcher in je wijnrek liggen, prominent in een glazen kastje staan of een plekje in de wijnkelder bezetten. Maar leg je ze het beste liggend of staand weg? En bij welke temperatuur blijven ze het beste? Waar zet je een wijnrekje nou het beste neer?

Het is handig om te weten wat je het beste niet (en wél) moet doen als je wijnflessen wilt bewaren, om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan en de kwaliteit optimaal te houden. Om eens even helderheid te scheppen over dit onderwerp, gingen wij op zoek naar de beste methodes voor het opslaan van wijn. En zodat je uiteindelijk écht lekker kunt wijnen.

Temperatuur

Witte wijn(flessen) bewaren

Wil je witte wijn langer bewaren dan is het beter om de wijn niet koud te leggen. Leg of zet de wijn weg in een kamer waar de temperatuur constant is.

Als je weet op welk moment je de wijn wilt drinken, leg je de fles koud. Je bewaart bijvoorbeeld een fles bubbels het beste buiten de koelkast en plaatst deze in de koeling, één uur voor je deze wilt ontkurken.

Rode wijn(flessen) bewaren

Ook voor een rode wijn die je niet direct zult drinken, is het aan te bevelen om de wijn weg te zetten in een ruimte waar een continue temperatuur heerst.

Als je de wijn dezelfde avond nog wenst te drinken, is het prima om deze bijvoorbeeld op het aanrecht te zetten. Zolang de fles maar niet wordt onderworpen aan hogere temperaturen. Dat beïnvloed de smaak.

Wijnbars Amsterdam
Pexels

Donkere ruimte

Door je wijn aan zo min mogelijk licht bloot te stellen, blijft deze ook langer goed. Wanneer er bijvoorbeeld zonlicht bij de fles komt, kan het een trigger zijn voor de drank om sneller zijn smaak te verliezen. Zorg er dus voor dat je een eventueel wijnrek niet in de buurt van een raam zet waar de zon bij kan komen. De wijndruiven hebben echt wel genoeg zonuren gekend voor deze op fles gingen.

Het is leuk om je wijnflessen langer weg te leggen om ze vervolgens op een speciaal moment te ontkurken. Maar onthoud dat de wijn naarmate deze ouder wordt, zowel beter maar ook minder lekker kan worden. Zonde als je straks een wijn opent waar je al jaren op wacht en deze niet meer lekker smaakt. Wacht dus niet té lang.

Kurkdroog

Komt hier dan de uitspraak ‘kurkdroog’ vandaan? Flessen met een houten (natuur)kurk kan je het beste liggend bewaren. Dit doe je zodat de kurk niet uitdroogt. Bij het optreden van uitdroging is het openen van de fles een lastiger karweitje. De kurk kan afbreken of stukjes achterlaten in de drank en juist dat wil je niet. Wijnflessen met een schroefdop kunnen prima staand bewaard worden.

Het gaat er uiteindelijk om dat als je een wijn weglegt of wegzet, de fles niet te veel met trillingen in aanraking komt. Door de trillingen kan de wijn sneller verouderen, en dat wil je niet. Dus een wijnrek aan de zijkant van een looproute plaatsen is niet bevordelijk voor de wijn, als deze daardoor telkens een stootje krijgt wanneer er iemand passeert.

Hoe lang kan je een geopende fles (rode) wijn bewaren?

Wijn bewaren na openen

Als je je wijn na openen nog wilt bewaren is het aan te raden om de wijnflessen sowieso af te sluiten met een kurk of vacuüm dop zodat er niet nog extra zuurstof bij de wijn kan komen. De wijn kan dan sneller gaan oxideren en gaat daardoor in kwaliteit achteruit. En dat wil je niet.

Wist je dat je elk type geopende wijn het beste in de koelkast kunt bewaren? Zo ook rode wijn. De koudere temperatuur zorgt ervoor dat de oxidatie van de wijn niet start met bederven. Bewaar je eerder geopende wijn trouwens niet langer dan 2 tot 3 dagen binnen of buiten de koelkast. Wijn-ze!

> We schreven eerder een artikel met meer tips over het bewaren van een geopende fles wijn

Meer wijn-weetjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.