Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Wijn razendsnel koelen (in minder dan 3 minuten!)

Wat doe je als je onverwachts bezoek krijgt en nog net de tijd hebt om wijn in huis te halen, maar niet genoeg tijd hebt om de wijn te koelen? Zoek niet verder: dit is de truc om razendsnel wijn te koelen waar je op zat te wachten.

Natuurlijk kun je de fles wijn altijd in de vriezer leggen (en hopen dat je de fles er vervolgens niet vergeet uit te halen), maar er is nog een andere, snellere truc.

Tip: 3 x toffe zomer wijnen voor dit weekend (en volgend weekend en het weekend daarna…)

Snel wijn koelen: zo doe je dat

De ingrediënten die je nodig hebt om snel wijn te koelen zijn:

  • Een wijnemmer
  • IJsblokjes, véél ijsblokjes
  • Een beetje water
  • Een royale snuf zout (dit is cruciaal!)

Vul de wijnemmer voor 3/4 met ijsblokjes, een beetje koud water en een royale snuf zout en plaats de fles wijn erin. Draai nu met de fles wijn en laat gedurende drie minuten zitten. Tadaaa: gekoelde wijn in een handomdraai!

Hoe zit dat?

Hoe dat komt? De truc zit ‘m in de toevoeging van het zout. Zout doet het vriespunt van water namelijk dalen. In het geval van wijn koelen geldt zelfs: hoe meer zout je gebruikt, hoe beter (je gebruikt hier dus niet je mooiste fleur de sel voor, dat begrijp je).

Bekijk hier hoe dat eruit ziet:

En bier?

De meeste biertjes zitten in kleinere flesjes waardoor ze iets sneller koelen als grotere wijnflessen. Heb je een halfuurtje de tijd, dan kun je de bierflesjes dus even in de vriezer stoppen (al geldt ook hier weer: niet vergeten!).

Moet het sneller? Ook hier kun je dan gebruik maken van bovenstaande methode: koelemmer, ijs en genoeg zout zullen de biertjes in no time koelen.

Meer over wijn?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.