Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 11 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat betekent het cacaopercentage op je reep chocolade nou écht?

Dat de ene reep chocolade lekkerder is dan de andere, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. We hebben zo allemaal onze favoriete smaken chocolade. De één houdt van zoete, blonde chocolade, terwijl je een ander meer plezier doet met een pure reep. Logisch, want smaken verschillen, maar hoezo is de pure reep van het ene merk nu lekkerder dan de reep van het andere merk?

Bij Culy houden we (héél veel) van pure chocolade. Ondertussen hebben we ook al heel wat merken geproefd en zijn we tot de conclusie gekomen dat niet elke pure chocoladereep even lekker is. Ook wij hebben zo onze favoriete merken.

Het cacaopercentage in chocolade

Om het eerste misverstand dat misschien bij je speelt maar meteen uit de weg te helpen: het cacaopercentage in je chocolade heeft niks te maken met de kwaliteit van de chocolade. Wel met de hoeveelheid cacao. Pure chocolade bevat een hoger cacaopercentage dan melkchocolade, maar wat vertelt dat percentage ons precies?

Cacaomassa en cacaoboter

Het cacaopercentage staat voor de totale hoeveelheid cacao in de chocoladereep. Daarmee bedoelen we dus het cacaopoeder, maar ook de cacaoboter. Een chocoladereep met een cacaopercentage van 85 procent kan bijvoorbeeld bestaan uit 65 procent cacaomassa en 20 procent cacaoboter, maar ook 60 om 25 procent. En dat (inclusief de kwaliteit van de cacao an sich) heeft dan weer invloed op de smaak van de chocoladereep.

Ook leuk: Dit zijn de lekkerste chocoladewinkels van Nederland

Maar wacht even, wat houden die termen dan precies in? Cacao halen we uit de zaden van de cacaoboom. In de fabriek worden deze cacaobonen gebrand en gemalen en wordt er een dikke, vloeibare cacaomassa van gemaakt. Uit deze cacaomassa wordt vervolgens de cacaoboter geperst. Wat hiervan overblijft, wordt tot cacaopoeder gemalen.

En om het dan nog net iets ingewikkelder te maken, kan een bepaalde cacaoboon van nature ook verschillende hoeveelheden cacaoboter bevatten. De boter-achtige smaak van een cacaoboon is ook bepalend voor de smaak van de uiteindelijke reep.

De lekkerste recepten met chocolade

Begint je buik een beetje te rommelen? Niet gek. Deze recepten helpen je van je chocolade cravings af:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.