Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 24 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Van sancocho tot soto en sopa de picadillo: de wereld rond in kippensoep

Maar weinig gerechten zijn zo nederig en tegelijk hartverwarmend als een dampende kom kippensoep. Of we nu een verkoudheid voelen opkomen, moeten bijkomen van een baaldag of iets goed te maken hebben bij onze geliefde: een kommetje kippensoep is altijd de oplossing. En dat snappen niet alleen wij, maar dat snappen ook mensen van praktisch overal ter wereld.

Het is The Chicken Soup Manifesto geweest dat ons inspiratie voor dit artikel verschafte. In dit leuke boek viert schrijfster Jenn Louis het geniale gerecht dat kippensoep heet aan de hand van kippensoep-recepten van over de hele wereld. Dat zijn er zo’n 130 (!), maar wij gieten de leukste in een overzichtje.

Kippensoep van over de hele wereld

1. Indonesische soto

Soto ayam, die geweldige Indonesische kippensoep met zelfgemaakte kippenbouillon en garnituren als taugé, geplukte kip en een gekookt eitje, is één van onze favoriete maaltijdsoepen aller tijden. Voor Culy’s Nancy roept de soep bovendien heel wat herinneringen op…

Gerechten met een herinnering: soto ayam van Culy’s Nancy

2. Surinaamse saoto

Wacht even: saotosoep en sotosoep, hoe zit dat ook weer precies? Het zit zo: saotosoep is een Javaans-Surinaams gerecht dat is ontstaan toen Javaanse migranten in Suriname een versie ontwikkelden van Indonesische soto ayam. Ze gebruikten de ingrediënten die daar voorhanden waren en zo ontstond saotosoep.

Hoewel soto en saoto in principe redelijk op elkaar lijken, hebben de twee ook hun eigen, onderscheidende ingrediënten. Zo bevat soto meestal kemirinoten en zijn aardappelfrietjes op hun beurt typisch voor saoto.

3. Joodse matzeballensoep

Matzeballensoep (kippensoep met matzeballen) wordt niet voor niets Joodse penicilline genoemd: van deze soep voel je je meteen beter! In New Yorkse deli’s kom je matzeballensoep heel vaak tegen.

De ster van matzeballensoep is – de naam verklapt het al – de matzebal. Dit zijn een soort vederlichte dumplings gemaakt van matzemeel. Die matzeballen worden vervolgens in een troostende kom kippensoep gemikt en zo ontstaat matzeballensoep.

4. Thaise Thom Kha Kai

Dat Thaise mensen helden zijn in het bereiden van smakelijke soepen, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Thom Kha Kai – een witte soep op basis van kokosmelk, citroengras en citroengras – is daar een schoolvoorbeeld van. Maak ‘m zelf en vergeet je ijskoude Thaise biertje niet.

5. Spaanse Sopa de Picadillo

Het Spaanse antwoord op kippensoep? Da’s Sopa de Picadillo. Deze soep is afkomstig uit de regio Andalusië en bevat naast stukjes kip ook Serranoham, stukjes rijst vermicelli (fideos) en hardgekookte eitjes die als laatste over het kommetje soep verkruimeld worden.

6. Algerijnse Chorba Bayda

Hoe veel gerechten uit de Algerijnse keuken ken jij? Niet zo heel veel, waarschijnlijk (wij ook niet). Maar feit is dat Algerijnse Chorba Bayda een zalige soep is op basis van kip, kikkererwten en smaakmakers als kaneel. Alleen al voor zo’n kom zouden wij onze biezen pakken en richting Algerije trekken.

7. Latijns-Amerikaanse Sancocho

Deze soep wilden we eerst omschrijven als ‘Colombiaanse Sancocho’, maar al gauw merkten we dat heel wat Latijns-Amerikaanse landen een eigen versie van de soep hebben, zoals Puerto Rico, Ecuador, Cuba, Panama, Dominicaanse Republiek, enzovoort.

Kenmerkend voor sancocho zijn de rustieke stukken vlees (vaak met kippenvlees, maar soms ook varkensvlees of vis), groenten, aardappel (of cassave) en/of mais.

8. Turkse Sehriye corbasi

Sehriye corbasi is een rode Turkse soep op basis van tomaat, groenten en pastasliertjes (vaak orzo). De soep wordt vaak vegetarisch geserveerd, maar in sommige recepten gaat er ook kippenvlees doorheen. En zeg nu zelf: dat is toch gewoon een heel erg goed idee?

9. Italiaanse Stracciatella alla romana

Stracciatella alla romana is een Italiaanse soep op basis van kippenbouillon, kaas en ei. Hoewel je stracciatella misschien eerder kent van de gelijknamige ijssmaak, betekent het woord letterlijk ‘sliertjes/flarden/stukjes’ (wat meteen verwijst naar de stukjes chocolade in je bol ijs!).

In het geval van deze soep doelt de naam op de sliertjes ei in de soep. Die zien er een beetje slordig uit, maar wij vinden het ultrasympathiek.

> Ook interessant: Waarom je ei moet pocheren in bouillon voor een heerlijke soep

10. Vietnamese pho

Heb je wel eens pho gegeten (die zalige Vietnamese soep met glasnoodles), dan is de kans groot dat er rundvlees doorheen ging. Toch is dat helemaal geen constante: pho wordt ook met kip (of vega, of met zeevruchten) gemaakt. En in dat geval ontstaat een kippensoepje om ú tegen te zeggen…

Meer soep?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.