Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 24 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Nespresso lanceert nieuwe koffiemachine die 5 soorten koffie kan zetten

Onlangs introduceerde Nespresso nog de slimme koffiemachine van de toekomst, maar vandaag is het tijd voor nog een innovatie op het gebied van koffie. Het merk lanceert Vertuo, de koffiemachine voor iedereen die zichzelf graag voorziet van koffie in allerlei soorten en maten. En yes, daar horen nieuwe cupjes bij.

Met Vertuo, de nieuwe machine van Nespresso, kan je koffie in wel vijf verschillende kopgroottes zetten. Dat is ideaal als je ‘s ochtends het liefst een lungo drinkt, ‘s middags liever voor een mug (230 ml) of alto (414 ml) gaat en ‘s avonds graag afsluit met een espresso.

Nieuwe Nespresso apparaat Vertuo
Bron: Nespresso

Nespresso Vertuo

Maar hoe werkt dat dan precies, zul je denken. De machine kan grotere koppen koffie zetten doordat gebruik wordt gemaakt van grotere cups en een nieuwe technologie. Op de cup bevindt zich een barcode die de machine vertelt hoeveel water en doorlooptijd er nodig is om de bepaalde koffiegrootte te maken. Met een druk op de knop weet de machine dus exact wat hij moet doen en zet hij precies de kop koffie (met flinke cremalaag) die je wilt.

De cremalaag op de koffie is als het ware een soort kwaliteitsseal die ervoor zorgt dat de koffie de aroma’s en smaken bewaart tot je het kopje aan je mond zet.

Nespresso Vertuo
Bron: Nespresso

De cupjes zijn iets duurder dan de cupjes die je van Nespresso gewend bent, doordat er meer koffie in zit. Recyclen gaat nog steeds op dezelfde manier: je levert de cupjes in bij een boutique of geeft ze mee aan de bezorger.

Maar hoe weet ik welke koffie ik lekker vind?

Natuurlijk kunnen de medewerkers in de winkel jou helpen, maar het is veel leuker om zelf op koffie-ontdekkingstocht te gaan. We leggen je graag uit hoe je dat kunt doen.

Vraag jezelf allereerst af op welke moment je je kopje koffie drinkt en welk formaat je dan lekker vindt. Vaak drinken we over de dag verspreid verschillende soorten koffie.

Drink vervolgens twee verschillende koffies naast elkaar om echt te proeven wat je lekkerder vindt en een voorkeur te herkennen. In een kop koffie kunnen meer dan 900 aroma’s zitten, dus er valt nogal wat te ontdekken. Dat doe je zo:

  1. Kijk: check de cremalaag. De cremalaag is het dekseltje van de koffie. Is de crema goed gesloten en lekker dik? Een donkerdere cremalaag duidt vaak op een intensere koffie.
  2. Ruik: als je ruikt als de cremalaag nog gesloten is, is de geur nog niet heel overweldigend. Pak een (tasting) lepel, schep de laag opzij en ruik tegelijkertijd. Als het goed is komen de geuren nu meer los. Welke aroma’s kun je herkennen?
  3. Proef: proef vervolgens de koffie met een tasting spoon. Terwijl je drinkt mag je best smakken en slurpen (net als bij wijn). Check ook je mondgevoel (proeft het zacht of juist bitter?). Wat smaakt je beter?

Vanaf eind september is Vertuo in verschillende kleuren te koop. De machine is verkrijgbaar vanaf € 179,- en de sleeves zijn vanaf € 4,50 per tien capsules verkrijgbaar.

Bron: Nespresso

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.