Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 25 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Heerlijke staycation in Rotterdam: diner bij TIWYA en slapen bij The Slaak

‘t Is inmiddels geen nieuws meer: verre reizen maken steeds meer plaats voor staycations in eigen land. Is dat erg? Niet perse. Zeker niet als je weet dat er genoeg toffe steden met dito hotels te vinden zijn in ons land. Koppel daar nog een tof restaurantbezoek aan vast en je zit al helemáál gebakken. Culy ging op staycation in Rotterdam en zag dat het goed was.

Onze eerste stop in Rotterdam: TIWYA. Overdag een restaurant, ‘s avonds mag de volumeknop wat hoger en doet de ruimte dienst als club.

Interieur bij TIWYA Rotterdam
Bron: MIES MEDIA

Culy ontdekt TIWYA

Je snapt dat het interieur een goeie mix moest zijn tussen het huiselijke van een restaurant en de industriële look van een club. Daar zijn ze in geslaagd. TIWYA zit in een aardig groot pand waarbij het restaurant zich uitspreidt over twee verdiepingen. Dat creëert een ruimtelijk gevoel waarbij je jezelf alle vrijheid kunt permitteren.

Snel een drankje aan de bar? Dat mag. Toch liever een hapje nuttigen aan één van de hoge tafels? Prima. Liever een uitgebreid menu op een gezellig stoffen bankstel, met zicht op de gasten op de onderste verdieping? Geen enkel probleem. En dat zonder dat het allemaal kil aanvoelt, mede dankzij gigantische hanglampen, klimplanten op de betonnen muren en hier en daar een vrolijke accentkleur in het interieur. Je snapt de vibe.

Eten en sfeer bij TIWYA in Rotterdam
Bron: MIES MEDIA

Indonesisch naar een hoger jasje

Qua eten is er dan weer resoluut gekozen voor de Indonesische cuisine. En hoewel dat in Nederland misschien niet zo’n nieuwigheid is, gebeurt het toch niet vaak dat je je Indonesische maaltijd op dit soort plekken nuttigt. Indisch staat toch vaak synoniem aan afhaalmaaltijden bij sympathieke warungs. En hoewel daar niks mis mee is (sterker nog: we zijn er dol op), is het ook wel eens verfrissend om je gado gado en saté ayam tussen de hangplanten en de gouden kroonluchters te nuttigen.

We krijgen een mix van Indonesische gerechten op tafel: authentieke rendang, pittige pepesan Bali, Sayur Lodeh (crunchy groenten in kokosbouillon) en Daging Belado (diamanthaas met boemboe) en een stevige portie fluffy rijst. Aan de presentatie en uitwerking is duidelijk aandacht besteed: mooie bordjes, de rijst in een tof stoommandje, de gerechten afgewerkt met verse kruiden, gepekelde radijs en gehakte nootjes… Het ziet er Instagramwaardig en funky uit, maar de smaken van de gerechten zijn herkenbaar en zeker niet te complex.

deelgerechten bij TIWYA
Bron: MIES MEDIA

Misschien wel het beste van de avond is het dessert. Als je ons een crème van pandan met crumble van kenarinoten (zoete Molukse amandelen) en rood fruit voorschotelt, dan weet je dat we niet veel later als een gelukkig mens gaan slapen.

Pandandessert bij TIWYA
Bron: MIES MEDIA

Overnachten bij The Slaak

En dat doen we! Op 20 minuten lopen (of een korte rit per Uber) van TIWYA checken we in bij hotel The Slaak. Dit design boutique hotel huist in een pand uit de jaren ’50 waar destijds de Rotterdamse krant Het Vrije Volk werd gemaakt en gedrukt. De renovatie naar een hotel mondde uit in een fris interieur met veel eigenheid. Niet te strak en te stijf, maar toch met zekere klasse en stijl.

Ook niet onbelangrijk: in het hotel zit ook een tof restaurant, Didot34. Die laatste heeft zijn naam te danken aan het lettertype van de krant die hier vroeger gedrukt werd, #funfact. 

The Slaak hotel en restaurant Didot34
Bron: MIES MEDIA

Lunchen bij Didot34

Lunchen in het gebouw waar je een paar uur eerder bent wakker geworden, het heeft iets uitermate gezelligs en luxueus. Wij denken: áls je zoiets doet, doe het dan meteen goed. We laten ons daarom verrassen met een 3-gangen lunchmenu, voor de gelegenheid houden we ‘t vega(n).

Daar kunnen we – in alle eerlijkheid – soms nog wat sceptisch over zijn. Want hoewel we een plantaardige keuken toejuichen, valt er naar onze mening nog vaak winst te behalen op vegan gerechten waarbij je niet het gevoel hebt dat het een flauwer aftreksel is van the real deal.

Didot34 slaagt wat dat betreft mooi in dat opzet. Neem nou het voorgerecht met guacamole, mais, baby romaine, radijs, maiscrunch en maissaus. Die sublieme zoet-zoutcombinatie waar we zo verzot op zijn, het gebrande van de mais en de babyromaine, de romige guacamole in contrast met de crunchy maiskorrels,.. Alle factoren voor een goed gerecht worden hier moeiteloos afgevinkt.

Lunchen bij Didot34 in The Slaak
Bron: MIES MEDIA

Voor het hoofdgerecht krijgen we een lauwwarme pompoensalade met paarse wortel, zeebanaantjes en pompoenpitten. Perfect voor de tijd van het jaar. Niet te machtig maar toch erg rijk en vol van smaak, zo hebben we het graag.

Hoofdgerecht bij The Slaak
Bron: MIES MEDIA

Het toetje wordt over de Mediterraanse boeg gegooid: Kataifi met pistache ijs, gekonfijte citroen, honing en hangop. Je zou verwachten dat dit een mierzoet dessert is, maar we zijn positief verrast als we merken dat het tegendeel waar is.

Wat is het wel? Een mooi gebalanceerd bordje, met een ultiem lekkere stroperige honing, flinterdunne knapperige deegdraadjes en een welkom zuurtje van de gekonfijte citroen.

Het doet een beetje pijn om uit te checken bij The Slaak, we hadden met veel plezier nog wat langer willen blijven. Het goede nieuws? Een nieuw weekendje is zó geboekt, en da’s misschien nog het allergrootste voordeel aan een staycation.

Ook zo’n toffe staycation plannen?

Boek je tafeltje bij TIWYA…

Kruiskade 15, 3012 EE Rotterdam

TIWYA is geopend van woensdag tot en met zondag voor diner. Reserveren kan via de website.

…en een overnachting bij The Slaak:

Slaak 34, 3061 CS Rotterdam

Boek je hotelovernachtig en een plaatsje in restaurant Didot34 via de website

Meer staycation tips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.