Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je ei moet pocheren in bouillon voor een heerlijke soep

Dat kip en ei samen een winning combination vormen, hoeven we je niet te vertellen. Daarom vonden we dit ook zo’n briljant idee: ei pocheren in kippenbouilon. Je maakt er in een handomdraai een gezond, smaakvol soepje mee, boordevol umami.

Ei in je soep

Een eitje in de soep is helemaal niet zo’n gek idee. We toppen bijvoorbeeld Indonesische soto ayam graag met partjes gekookt ei. Of een romig aspergesoepje. En wat dacht je van ramen, waarbij zo’n zalig zachtgekookt eitje haast onmisbaar is?

En dan hebben we ook nog de Italiaanse stracciatella soep. Nee, da’s geen foutje: stracciatella soep is de benaming voor een Italiaanse soep op basis van een knoflookbouillon waar je een mengsel van verse, rauw eieren met kaas doorheen roert. De eideeltjes stollen in de soep, waardoor een bijzondere textuur ontstaat.

Ei pocheren in bouillon

Maar het kan eigenlijk allemaal veel simpeler. Zo kun je met eieren en een goede bouillon een fantastische soep met gepocheerd ei maken. Heerlijk als healthy opkikker. Maar ook als een licht, simpel gerechtje dat toch lekker veel umami bevat.

Zo schrijft culinair redacteur Seamus Mullen op Bon Appetit dat hij van een Spaanse dame ooit een memorabel gerecht voorgeschoteld kreeg dat sopa de ajo heette. Oftewel: knoflooksoep, die bestond uit niets meer dan een volle, smaakvolle kippenbouillon met een beetje knoflook.

Maar wat de soep zo fantastisch maakte, was dat de Spaanse een rauw ei toevoegde aan de hete bouillon, waardoor hij een perfect gepocheerd ei in kippenbouillon voor zijn neus kreeg. Dat zachte eitje vervolgens kapotmaken en door de soep roeren, is natuurlijk een feest voor je smaakpapillen.

Ei pocheren in bouillon

Do try this at home

Een ei pocheren in bouillon kun jij thuis natuurlijk ook. Seamus heeft er een mooi recept voor uitgeschreven, maar leuker is het misschien nog om je eigen experimenteerdrift los te laten. Maak (of koop) een goede kippenbouillon en laat er voorzichtig een rauw ei in glijden. En nog meer, afhankelijk van hoeveel je er wilt.

Pocheer de eieren 3 minuten in de soep, schep ze eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Breng de bouillon weer aan de kook en maak de soep af door nog wat groenten mee te laten garen. Denk aan paddenstoelen (enoki bijvoorbeeld), paksoi, wortel, asperges of bimi bijvoorbeeld.

Voeg daarna aan elke soepkom zo’n gepocheerd eitje toe, maak ‘m kapot, roer de goudgele strengen eidooier door de soep en geniet.

Ei pocheren in bouillon

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.