Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 29 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Weekmenu: 7 x verrassend Hollands

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week genieten we van een flinke variatie aan Hollandse recepten – met een twist, uiteraard.

Wat dacht je van boerenkoolsoep of stoofvlees met appelstroop? Lang leve Holland!

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Oh, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Maandag

Heb je de smaak te pakken gekregen door ons weekmenu vol vergeten groenten? We zijn zó’n fan van de simpele doch heerlijke pastinaakstamppot, dat we ‘m maar al te graag lekker vaak op tafel zetten dit seizoen.

Tip van ons: stamppot en kerrie gaan sowieso erg goed samen. Niet alleen in deze pastinaakstamppot, maar ook bijvoorbeeld in een spruitjesstamppot met kerrie.

Afbeelding bij stamppot met pastinaak in weekmenu vergeten groenten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: stamppot met pastinaak, waterkers en kerrieballetjes

Dinsdag

Op dinsdag is het tijd voor boerenkool– niet in een stamppot, maar in een stevige soep! En da’s verrassend lekker. Of, zoals Culy’s Winnie schreef: deze boerenkoolsoep met rookworst en spek is de definitie van krachtvoer.

Dit Hollandse recept is alles wat je van boerenkool verwacht: stevig, warm en uiteraard met de toevoeging van spekjes en rookworst. En toch: als soep is het net wat specialer.

Boerenkoolsoep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: boerenkoolsoep met rookworst en spek

Woensdag

Wie vindt dat de Hollandse keuken saai is, is duidelijk niet gewend stoofpeertjes te eten – of misschien gewoon niet buiten Kerst om. Toch kun je de kruidige oer-Hollandse peertjes in allerlei gerechten verwerken, zowel zoet als hartig.

In deze fantastische maaltijdsalade worden alle smaken vertegenwoordigd: de stoofperen zijn zoet, de parmaham is zout, de pecannoten geven het een aardse twist. Herfst was nog nooit zo lekker!

salade met stoofpeer, pecan en halloumi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: Salade met hartige stoofpeer, halloumi en parmaham

Donderdag

Meer stamppot? Yes: meer stamppot. Maar wie dacht dat we een gewone andijviestamppot met spekjes op tafel zouden toveren, heeft het mis. Deze versie met zoete aardappel en chorizo is veel verrassender, en daar houden we van.

Door chorizo fijn te bakken en te mengen met broodkruim, krijgt het een krokant tintje. Heel erg lekker om je stamppot mee te versieren – we beloven dat je je geliefde spekjes niet zult missen.

Andijviestamppot met zoete aardappel en chorizo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: andijviestamppot met zoete aardappel en krokant chorizokruim

Vrijdag

Knolselderij is zo’n oer-Hollandse groente die nu nog weinig wordt gegeten – veel té weinig, als je het ons vraagt. Want vooral gepofte knolselderij is fan-tas-tisch. Die serveren wij graag met hazelnootpesto en hangop.

Vooral een fijn recept voor wie op vrijdag thuiswerkt, trouwens: de knolselderij moet namelijk wel 1,5 uur in de oven. Maar ondertussen kun jij gewoon doorwerken, om 1,5 uur later van een goede start van het weekend te genieten.

De hangop laat je minstens 4 uur uitlekken, maar dat kan ook al vanaf de ochtend. Dan doe je wat yoghurt in je bakje met muesli als ontbijt, en de rest in een vergiet voor het avondeten.

gepofte knolselderij met hazelnootpesto
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop

Zaterdag

Bier is niet alleen lekker bij je eten, maar ook erin! Je kunt er van alles mee; het werkt zelfs in de risotto. In dit lijstje met Hollandse gerechten gaat het echter in het stoofvlees, gecombineerd met de zoete hint van appelstroop.

Je moet even wachten tot het gaar is – 3 uur lang, om precies te zijn – maar dan heb je ook wat. En in de tussentijd kun jij gewoon een boek lezen onder een dekentje op de bank, natuurlijk.

Wat serveer je bij stoofvlees? (hint: bloemkoolrijst, friet en meer)

Runderstoofvlees
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Culy Homemade: runderstoofvlees met bier & appelstroop 

Zondag

We maakten deze vegan salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel eigenlijk voor het kerstdiner, maar wie zegt dat het niet ook werkt op een doodgewone dag in november? De boerenkool, aardpeer en hazelnoten creëren een heerlijke aardse smaak die eigenlijk altijd goed is.

Deze salade is extra lekker (en chique) als je ‘m serveert met hasselback potatoes. In een filmpje leggen we uit hoe je die het makkelijkste maakt. Eet smakelijk!

Winterse salade met aardpeer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.