Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 30 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Boerenkool masseren: waarom (en hoe) doe je dat?

Als wij ‘masseren’ zeggen, denk jij waarschijnlijk eerder aan massageolie en een bed dan aan een groene bladgroente. Maar het spijt ons: hoewel we je die welverdiende massage van harte gunnen, willen we het toch even over die bladgroente hebben. Boerenkool, om precies te zijn. Je hebt vast weleens in een recept gezien dat je boerenkool óók moet masseren – maar waarom eigenlijk?

Het is misschien verleidelijk om die stap over te slaan, maar we kunnen het je toch écht aanraden om boerenkool te masseren. Dat geldt vooral als de kool bijvoorbeeld de basis is van een salade.

Culy Homemade: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel

Waarom masseer je boerenkool?

Boerenkool, ook wel kale in de mond van alle Amerikaanse #fitgirls, heeft een vrij grove structuur. Dat komt door de harde vezels die erin zitten. Zodra je de kool masseert, worden die vezels gebroken. Dat creëert niet alleen een zachtere textuur, maar ook een betere smaak.

Dit is zelfs te zien aan de kool zelf: gemasseerde boerenkool is donkerder en voelt meer zijdeachtig aan als je ‘m hebt gemasseerd. Een goeie massage van een paar minuten is ideaal.

Culy Homemade: winterse pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache

Boerenkool masseren met de hand…

De bekendste manier om boerenkool te masseren is gewoon met de hand. Scheur of snijd hiervoor eerst de bladeren van de stelen af en doe die in een kom, eventueel al in wat stukjes gescheurd. Voeg hier een scheutje olijfolie (toch nog een soort massageolie) en wat zout aan toe en begin dan met masseren.

Je kunt de kool kneden, zoals je met brood zou doen, maar ook een paar bladeren tegelijk tussen je handen wrijven en dat steeds herhalen.

… of met de mixer

Geen zin om zelf zoveel moeite te doen? The Kitchn gaf ons een perfecte tip voor de culinaire luilakken onder ons: het blijkt dat je boerenkool ook kunt masseren met een mixer! Wel belangrijk is om de koolbladeren eerst wat kleiner te snijden, anders kan je mixer het waarschijnlijk niet aan. Een scheutje olijfolie en zout helpt ook in dit geval om het proces letterlijk soepeler te laten verlopen.

De lekkerste gerechten met boerenkool

Overigens is de hack niet helemáál perfect: je kunt er namelijk alleen kleine hoeveelheden boerenkool tegelijk mee masseren. Wil je een gezonde salade maken voor de hele familie, dan kan het zijn dat je toch nog even bezig bent. Maar het is zeker het proberen waard!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.