Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over soju: de Koreaanse borrel die zo lekker wegdrinkt

In de tijd dat we nog met vrienden gezellig aan de Korean barbecue zaten (ken je die tijd nog?), gingen er altijd flink wat glaasjes soju doorheen. Het is het bekendste drankje van Korea, vergelijkbaar met wat sake is voor Japan. Maar: wat is soju eigenlijk? Culy staarde daarvoor eens diep in het glaasje.

Soju valt onder het kopje gedistilleerde dranken. Dat mag ook wel, want het alcoholpercentage zit tussen de 20 en 45 procent.

Net als Japanse sake wordt soju (meestal) gemaakt van rijst. En het is tevens kleurloos en helder. Ook drink je soju eigenlijk altijd neat, oftewel zonder ijs of andere toevoegingen aan het glas. Dus zo hup, uit de fles, in het glas.

Alles wat je altijd al over sake wilde weten

De populairste drank van Korea

Soju kan naast van rijst ook van tarwe of gerst worden gemaakt. En het wordt zelfs weleens gedaan met aardappelzetmeel of zetmeel van zoete aardappel. Sinds 2015 bestaat er ook fruit soju, met een fruitige smaak (bijvoorbeeld die van watermeloen of pruim) en een lager alcoholpercentage.

De originele soju vond zijn oorsprong al in de 13e eeuw. En nog altijd is het één van de populairste alcoholhoudende dranken in Korea. Er wordt geschat dat de gemiddelde volwassen Koreaan er in 2006 zo’n 90 flessen van het spul doorheen jaagde in een jaar tijd. Geen slechte score.

Soju & Korean bbq

Soju is dus érg lekker bij Koreaanse bbq, maar het borreltje wordt ook geserveerd in combinatie met anju: Koreaanse barhapjes. Denk aan Koreaanse fried chicken, gedroogde octopus met gochujang of dukboki (een soort viskoekjes).

Het drankje wordt vanwege zijn neutrale eigenschappen weleens beschreven als een heel zachte wodka, en dat geeft ook wel aan waarom het zo goed past bij zowel pittig als vet eten. Denk aan een stukje buikspek of kimchi. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar complex is het zeker niet. Het drinkt juist lekker weg. We zouden zeggen dat het een milde smaak heeft, zonder de umami die je bijvoorbeeld terug proeft in sake. En toch is het erg lekker.

Alle ingrediënten voor een Koreaanse barbecue

Koreaans kopstootje?

Overigens is er ook een Koreaanse variant van het Amsterdamse kopstootje (een shot jenever met bier) te maken met soju. Als je een shot soju in een glas bier laat vallen, krijg je somaek. Of ook wel sojubomb genoemd. Bij de volgende Koreaanse bbq gaan wij dit beslist eens uitproberen.

Kun je niet wachten om soju te proeven? Het is online te koop bij Drankgigant en bij de meeste toko’s.