Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 3 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: makkelijke manier om kimchi te maken

Van een erg sympathieke Culy-vriendin kregen we onlangs een gouden kimchirecept. Zo eentje dat overtuigend bewijst dat kimchi maken ook makkelijk kan en dat ‘t dus helemaal niet zo’n onderneming is als het lijkt.

Wij kunnen iedereen aanbevelen om met ditzelfde recept een batch te maken.

Alles over kimchi maken

Hoe maak je kimchi?

Kimchi kun je op honderden manieren inzetten, maar hoe maak je kimchi eigenlijk? Kortweg: door stukjes kool samen met andere ingrediënten te laten fermenteren.

Dat klinkt intimiderender dan het is; in feite hoef je gewoon wat ingrediënten af te wegen en die in een weckpot op kamertemperatuur laten staan. Eenmaal je dit principe begrijpt, kun je naar hartelust freestylen op het basisrecept en die kimchi gewoon helemaal naar je eigen hand zetten.

Hoe smaakt kimchi?

Allemaal goed en wel, maar hoe smaakt kimchi dan? Door het gefermenteerde karakter ervan in de eerste plaats funky. Complex dus, met een bruisend mondgevoel.

Verder is kimchi dankzij de toevoeging van gochugaru (Koreaanse chilivlokken) ook pittig. En dan zijn er ook nog eens frisse, zoetzure tonen in waar te nemen. Kortom: kimchi is een bijzonder product met vooral véél smaak. Dat maakt het een makkelijk ingrediënt om smaakmissende gerechten te voorzien van meer spanning.

3 x bekende Koreaanse smaakmakers op een rij (en hun verschillen)

Is kimchi gezond?

Is kimchi gezond? Daarover kunnen we kort zijn: jazeker! Door de fermentatie bevat kimchi probiotica en die hebben een gunstige werking op je darmen. En naast ontstekingsremmende eigenschappen worden er ook nog eens spijsverteringsverbeterende eigenschappen aan toegeschreven.

Kimchi als illustratie van een makkelijke methode voor kimchi maken
Bron: Pexels

Makkelijke manier om kimchi te maken

1. Haal een paar grote bladeren van de spitskool, spoel af en leg apart – deze heb je later nog nodig. Snijd de rest van de kool in fijne reepjes.

2. Zorg dat ook de wortel geschild en gesneden is en leg de geperste knoflook en geraspte gember klaar.

3. Plaats een grote mengkom op een weegschaal en zet de weegschaal daarna aan. Doe koolsnippers, wortel, knoflook, gember en gochugaru in de mengkom zodat je het gewicht ervan kunt wegen.

4. Voeg 3% van het gewicht aan zout toe; voor 1 kilo van de koolmix voeg je dus 30 gram zout toe. Roer door en laat een kwartier staan.

5. De groenten geven nu hun vocht af. Kneed het mengsel even goed door tot het vocht er in een straaltje uit komt gelopen (een paar druppels zijn dus niet genoeg).

6. Zodra dat het geval is, schep je de kimchi in een gesteriliseerde weckpot. Dek de groenten af met de bewaarde koolbladeren en duw goed aan. Je wil dat de groenten volledig onderstaan. Is dat niet zo geval, voeg dan eventueel een klein beetje extra water met een klein snufje zout toe.

7. Plaats de weckpot op een schaaltje en laat vier dagen op kamertemperatuur staan. Proef na vier dagen en oordeel of je ‘m lekker vindt. Zo ja: plaats in de koelkast (zodat de fermentatie stopt). Mag de smaak nog wat meer funky? Laat de pot kimchi dan nog langer op kamertemperatuur staan.

Kimchi als illustratie van een makkelijke methode voor kimchi maken
Bron: Pexels

Meer handige basisrecepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.