Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 8 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over Takoyaki: hartige Japanse poffertjes waar we geen genoeg van krijgen

Als iets in de verste verte ook maar een beetje op poffertjes lijkt, zijn wij eigenlijk al om. Als ze dan ook nog eens hartig, spicy en loeiend heet zijn, hebben wij niets anders meer te wensen. Wij introduceren: takoyaki.

Dat Japanners wel kaas hebben gegeten van smaken en texturen combineren, dat is niets nieuws. Als het buiten guur is, snakken we naar een hartige, troostrijke kom ramen. Willen we onszelf trakteren op een lekker filmavondje op de bank, dan bestellen we het liefst sushi. En niets laat je kater zó als sneeuw voor de zon verdwijnen als een goeie okonomiyaki. Maar ken je takoyaki al?

Deze Japanse gerechten zou iedereen een keer moeten eten

takoyaki japanse snack
Bron: Pexels Pexels

Wat is takoyaki?

Takoyaki is een Japanse snack. Het zijn kleine, ronde, hartige balletjes die een beetje aan poffertjes doen denken, alleen zijn ze dan helemaal rond, en niet plat, en iets kleiner dan een golfbal.

Het beslag wordt gemaakt met tarwebloem, dashi, bakpoeder, eieren, zout en sojasaus, en de balletjes zijn meestal gevuld met gehakte of in blokjes gesneden octopus (tako), gedroogde garnalen, restjes tempura (tenkasu), ingemaakte gember (beni shoga), en groene ui (negi).

Culy Homemade: chicken katsu curry (Japanse curry met krokante kip)

Speciale pan

Net als met poffertjes maak je takoyaki in een speciale gietijzeren pan met kuiltjes erin, waarmee je perfecte ronde balletjes kunt maken door ze halverwege om te draaien met twee stokjes.

Als ze klaar zijn – bruingebakken van buiten en nog lekker juicy van binnen – worden ze afgetopt met speciale takoyaki-saus (vergelijkbaar met Worcestershiresaus) en Japanse mayo, en bestrooid met fijngesneden zeewier en gedroogde bonito-flakes.

takoyaki japanse snack
Bron: Unsplash Unsplash

Hoe eet je takoyaki?

Zoals gezegd is het een snack, dus meestal eet je er een stuk of acht, gewoon uit het vuistje. Je kunt takoyaki in Japan bij veel straatstalletjes kopen en ze dus de hele dag door eten, maar er zijn ook regio’s waar de balletjes met rijst worden geserveerd als een meer complete maaltijd.

Het Japanse ‘yaki’ komt van ‘yaku’, wat grillen betekent – precies, net zoals bij okonomiyaki. Takoyaki betekent letterlijk ‘gegrilde octopus’.

Waar eet ik dit goddelijks, in hemelsnaam?

Je vindt ze op steeds meer plekken, gelukkig. Bij Kindako in Den Haag, bijvoorbeeld, of bij Shokudo in Utrecht.

In Amsterdam kun je je takoyaki-fix krijgen bij Osaka Ball op de Albert Cuypmarkt (check wel even hun Instagram voor de dagen) of bij Dun Yong Kitchen.

Meer Japanse heerlijkheden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.