Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze luxe sushi eet je op een studentenkamer in Amsterdam

Dacht je dat je naar Sushi Jiro in Tokio of Yamazoto in het Okura Hotel in Amsterdam moet voor luxe Japanse sushi? Ben je mal. Want de 21-jarige student Kitsanin Thanyakulsajja serveert de lekkerste sushi op zijn studentenkamer in Amsterdam.

Sushi op een studentenkamer

Yvette van Boven is al fan van deze jonge sushichef, die zijn huiskamerrestaurant – of liever studentenkamerrestaurant – Ephemeral doopte. Dat betekent zoiets als vluchtig of kortstondig.

Misschien staat dat voor het omakase menu dat hij hier serveert: dat is elke dag anders, afhankelijk van de verse vis en andere ingrediënten die de chef die dag kon krijgen. Die haalt hij trouwens bij vishandelaar Jan van As in Amsterdam-West.

Begeesterd door de manier waarop grote Japanse sushichefs omakase serveren, hun versie van een chef’s menu, besloot de jonge student dat gewoon in zijn studentenkamer te doen. Hij heeft zich verdiept in het bereiden van de perfecte sushi-rijst, het laten rijpen van vis, snijtechnieken en ga zo maar door. Vooral door eindeloos documentaires over eten te kijken en daarna te oefenen.

sushi op een studentenkamer Ephemeral
Bron: Ephemeral

17 tot 22 gangen

Ruim 2 jaar lang al bouwt Kitsanin zijn kamer van 20 vierkante meter elk weekend om tot een klein restaurant, soms met hulp van zijn vrienden. Er is plek voor 6 personen. Als dinergast zit je op krukken aan een lange bar, daarachter maakt de chef de verse sushi klaar. En met succes: Ephemeral zit nu elke vrijdag- en zaterdagavond vol.

Ga je hier eten, dan krijg je een diner van 17 tot 22 gangen voor ongeveer € 60,- euro. Daarbij zitten bijvoorbeeld 7 stuks tsumami (aperitiefjes), 10 nigiri sushi en 2 desserts. Denk aan gestoomde, gebakken zoetwaterpaling, die hij live fileert, opgediend met witte miso-saus en verse geraspte wasabi. Maar ook allerlei soorten rauwe tonijn passeren de revue, van Chutoro tot aan Otoro en Akami Zuke.

Ga gauw!

Als je dacht dat er alleen studenten komen eten bij Ephemeral omdat het zoveel geld scheelt met luxe restaurants, dan heb je het mis. Yvette van Boven sprak al vol lof over Ephemeral op Instagram en ook culinair journalist Mara Grimm schoof enthousiast aan in de studentenkamer turned sushirestaurant.

Kitsanin is trouwens geen Japanner, maar van Thaise afkomst. Hij is geboren en getogen in Thailand, maar werd al vroeg fan van de Japanse eetcultuur. Voor zijn studie Liberal Arts and Science streek hij neer in Amsterdam.

Wil je nog langs bij Ephemeral: ga dan gauw! Kitsanin is van plan om Ephemeral te laten draaien tot juni van dit jaar. Dan is hij klaar met zijn studie en vertrekt hij ook uit zijn studentenkamer. Wij hopen dat hij zijn restaurant daarna op een vaste locatie voortzet…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.