Redactie
Redactie Inspiratie 8 sep 2018

Trend: gepofte granen voor een extra bite

We spotten het de laatste jaren zo nu en dan, maar nu lijken gepofte granen een echte trend te worden. Heerlijk voor een extra bite in je gerecht én makkelijk zelf te maken. Daar wil je meer over weten!

Poffen is een bereidingswijze waarbij je zetmeelrijke producten zoals maïs en rijst op hoge temperatuur verhit in bijvoorbeeld de pan of oven (denk maar aan popcorn). In principe gebruik je hiervoor geen water of vetstof, waardoor veel hogere temperaturen kunnen worden behaald.

Hoe werkt poffen?

Door de hitte smelt het zetmeel en zet het uit, en verdampt tevens het water in het product. Hierdoor barst het eventuele jasje en explodeert het als het ware. Het resultaat is een luchtige en grotere versie, maar wel van ongeveer hetzelfde gewicht (denk maar aan popcorn).

Het is dus belangrijk dat ingrediënten die je wil poffen zetmeelrijk zijn en (een klein beetje) water bevatten. Denk aan granen en pseudogranen als:

– Tarwe
– Spelt
– Maïs
– Rijst
– Quinoa
– Boekweit

Aan de slag

Zelf kun je (pseudo)granen ook poffen, al moet je sommigen van tevoren wel garen (onder andere rijst). Gebruik hier simpelweg de oven of pan met dikke bodem voor. Pas op dat de ingrediënten niet verbranden en breng eventueel op smaak met specerijen, siroop of caramel.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kijk dan in de betere supermarkt of bio-winkel, daar verkopen ze (onder andere) gepofte quinoa!

Vervolgens kun je de gepofte granen gebruiken voor allerhande gerechten. Of het nu gaat om het opfleuren van een bordje carpaccio, een simpele salade of een lekker toetje.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Trend: gepofte granen voor een extra bite
Sluiten