Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

10 lekkere gerechten met saffraan

De meest voor de hand liggende manier om saffraan te gebruiken, is toch wel in paella, het Spaanse rijstgerecht waarin saffraan zowat onmisbaar is. Toch zijn er nog heel veel andere gerechten waarin de draadjes van de najaarskrokus zorgen voor een fantastische smaak én kleur. Dit zijn een paar heerlijke gerechten met saffraan:

1. Tahdig: een knapperig rijstgerecht

Ga op avontuur in je keuken en maak een keer tahdig: een knapperig rijstgerecht uit de Iraanse keuken. Lekker met pompoenpitten en rozijntjes erbovenop.

Tip van restaurant Kismet in Los Angeles: maak vlak voor de rijst klaar is een kuiltje en stop er twee eidooiers in. Dek het af met de rest van de rijst en een paar minuten later heb je tahdig met romige, vloeibare eitjes.

tahdig saffraan

2. Bouillabaisse

Met deze fantastische bouillabaisse van Bart van Olphen zet je een prachtige, rode soep op tafel. Lekker met sinaasappel, steranijs en pernod.

bouillabaisse met saffraan

3. Rouille

Als je meteen wat rouille maakt bij die bouillabaisse, kun je saffraan nóg een keer gebruikt. Deze lekkere saus is licht pikant, en gemaakt op basis van eidooiers, knoflook, saffraan en olijfolie, gekleurd met tomatenpuree.

De Fransen besmeren traditioneel een stukje brood of een crouton met rouille, leggen die op de bodem van een diep bord en schenken daar de bouillabaisse overheen.

rouille_stock

4. Saffraankruim van Ottolenghi

Laat het maar aan Yotam Ottolenghi over om een fantastisch recept met groente te bedenken. Hij ontdekte saffraankruim. Eigenlijk maak je het volgens hetzelfde principe als croutons, maar dan fijner. En het is heerlijk om te verspreiden over gegrilde groenten, zoals venkel en courgette.

Yotam weekt de saffraan 10 minuutjes in een beetje kokend heet water en giet dit over stukjes ciabatta van ongeveer 2 cm. Die roostert hij een kwartiertje in een oven op 170 graden.

5. Biryani

Biryani is net als paella een rijstgerecht met saffraan, maar dan weer helemaal anders. Deze geurige, kruidige rijst komt uit India. Een heerlijk recept voor biryani met granaatappelpitjes, amandelen en rozenblaadjes vind je hier.

6. Saffraanyoghurt

Door wat saffraan door yoghurt te roeren, krijg je een simpel maar betoverend lekker sausje. Druppel het over geroosterde pompoen of wortels, met een gepocheerd eitje of gewoon om lekker Libanees platbrood in te dippen. Het is ook fantastisch over geroosterde aubergines, met wat granaatappelpitjes en munt.

geroosterde aubergines met yoghurt & granaatappelpitjes
Nancy van Batenburg voor Culy

7. Saffraangratin

Nog een fijn recept van Ottolenghi: een winterse saffraangratin. Daarvoor laat hij de saffraan kort trekken in melk, waarmee hij vervolgens een roux en een saus maakt. Dat gaat allemaal – opgeleukt met slagroom en Parmezaanse kaas – over een grote schaal met groenten en in de oven. Het resultaat: een goudgeel korstje.

saffraan gratin

8. Perzische rijstpudding

De draadjes kunnen ook heel goed in een zoet gerecht worden gebruikt. Want wat dacht je van een toetje van Perzische rijstpudding met dadels & saffraan? Lekker met kaneel en vanille, bijzonder door de rozenblaadjes erop.

Perzische rijstpudding

9. Saffraanbroodjes

In Engeland en Scandinavië zijn saffraanbroodjes razend populair. De broodjes worden gemaakt met een gistdeeg waaraan saffraan en kaneel, kardemom of nootmuskaat wordt toegevoegd. Ook gaan er krenten doorheen.

Hier vind je een fijn recept waarmee je de broodjes leert maken.

10. Risotto met saffraan

Risotto alla Milanese krijgt zijn kenmerkende kleur door saffraan. De goudkleurige risotto werd voor het eerst gemaakt tijdens een bruiloft in 1574. Naast de traditionele ingrediënten die in een risotto gaan (boter, ui, witte wijn, bouillon, Parmezaanse kaas), wordt er aan dit gerecht ook traditioneel merg toegevoegd.

risotto met saffraan

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.