Perzische rijstpudding met dadels & saffraan

Culy 14 mrt 2013 Dessertrecepten

Dit heerlijke recept komt uit het boek Stevie Parle’s Real Kitchen van Stevie Parle, dé nieuwe kooksensatie uit Engeland. Het boek wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers en is te koop voor € 24,95.

“Ik ben dol op Perzische rijstpudding; in Dock Kitchen maken we er vaak een variant van. Je kunt de pudding op diverse manieren afmaken. Wij bestrooien hem meestal met granaatappelpitjes of bloedsinaasappel, pistachenoten, dadels of amandelen. Het is allemaal heerlijk en exotisch.”

Meng de melk, de suiker, het kaneelstokje, het oranjebloesemwater, de sinaasappel- en citroenrasp, het vanil lestokje en het merg, het kardemomzaad en de rijst in een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Kook alles circa 45 minuten onder af en toe roeren, tot de rijst helemaal zacht is. Pas op dat de rijst niet aankoekt, vooral tegen het einde, wanneer hij dik wordt.

Neem de pan van het vuur. Klop de helft van de room met de eidooiers los en roer dit met de saffraan en de dadels door de hete rijst. Laat de massa dan volledig afkoelen.

Klop de resterende slagroom stijf en roer hem door de rijst. Laat hem in de koelkast goed koud worden. Haal voor het serveren het kaneel- en het vanillestokje eruit en schep de rijst in kommetjes. Bestrooi het dessert met rozenblaadjes en met wat je verder nog wilt.

Voor 4 personen:

  • 1 liter volle melk
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel oranjebloesemwater (bij de toko)
  • Fijngeraspte schil van 2 sinaasappels
  • Fijngeraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 1 vanillestokje, in de lengte gespleten, merg eruit geschraapt
  • 1 eetlepel kardemomzaad, fijngestampt
  • 100 gram risottorijst, goed gewassen
  • 200 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • Plukje saffraandraadjes, tussen je vingers verpulverd
  • 8 dadels
  • Plukje gedroogde rozenblaadjes
Reageer op artikel:
Perzische rijstpudding met dadels & saffraan
Sluiten