Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie Bijgewerkt: 11 nov 2025
Leestijd: 2 minuten

De gitzwarte kleur van je Oreo-koekje komt niet van pure chocolade, maar waarvan dan wél?

Het is het bestverkochte koekje ter wereld, werd al in 1912 geïntroduceerd en is inmiddels verkrijgbaar in tientallen smaken: het Oreo-koekje. Maar hoe goed kennen we deze klassieker eigenlijk écht? Want wat zit er eigenlijk in zo’n zwart-wit koekje? Wat is het witte laagje in het midden? En is een Oreo vegan?

We duiken diep het koekblik in!

Hoe wordt een Oreo zo donker?

Een van de grootste misvattingen over Oreo’s is dat ze gemaakt zijn met pure chocolade. Logisch, want de koekjes zijn gitzwart van kleur en smaken ook lekker cacaorijk. Maar: er zit geen traditionele chocolade in. Wat er wél in zit, is een bijzonder soort cacaopoeder, ook wel black cocoa genoemd.

Deze zwarte cacao is een sterk gealkaliseerde vorm van cacao, wat betekent dat het behandeld is met een alkalische stof (zoals kaliumcarbonaat) om de zuurgraad te verlagen. Dit proces, ook bekend als Dutch processing (vernoemd naar de Nederlandse uitvinder Coenraad van Houten), verandert niet alleen de kleur van de cacao, maar ook de smaak.

8 x onze favoriete recepten met Oreo (voor de zoetekauwen onder ons!)

Hoe sterker het gealkaliseerd wordt, hoe donkerder en milder de cacao. In het geval van Oreo’s is het resultaat: bijna zwarte koekjes met een fluweelzachte cacaosmaak en minder bitterheid.

Black cocoa wordt ook vaak gebruikt in Amerikaanse bakrecepten waarbij een diepzwarte kleur gewenst is, bijvoorbeeld voor chocoladetaarten of brownies met extra veel drama.

Oreo
Bron: Unsplash

En dat witte laagje dan?

Ook over de vulling bestaan wat vragen. Veel mensen denken dat het om een romige, melkerige crème gaat, maar niets is minder waar: de koekjes bevatten geen melkproducten. De vulling wordt gemaakt van suiker, plantaardige vetten, vanille-aroma en emulgatoren. En hoewel het technisch gezien geen ‘crème’ mag heten (omdat er geen zuivel in zit), blijft het toch een onweerstaanbare combinatie met de donkere koek.

Razendsnel toetje uit de magnetron: Oreo mug cake met maar 2 ingrediënten

En ja, dat betekent ook dat Oreo’s – in hun originele vorm – volledig vegan zijn. Zonder zuivel of eieren, en dus geschikt voor mensen die plantaardig eten. Niet gek dat ze ook in vegan bakrecepten vaak opduiken als krokante toevoeging.

Onze favoriete Oreo-varianten

Inmiddels zijn er tientallen smaken uitgebracht, waarvan sommige alleen tijdelijk verkrijgbaar zijn of exclusief in bepaalde landen. Een kleine greep uit de favorieten:

  • Peanut Butter – want pindakaas en chocolade is gewoon een topcombinatie.
  • Birthday Cake – met confetti in de vulling, voor feestelijke momenten.
  • Golden – met vanillekoekjes in plaats van cacao, iets lichter van smaak.
  • Mint Oreo – als je van die After Eight-smaak houdt.
  • White Fudge Covered Oreo – volledig omhuld in witte chocolade. Zó lekker dat het bijna verboden zou moeten worden.

Meer lezen over koek?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.