Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: palmiers (Franse bladerdeegkoekjes) bakken

Palmiers zijn misschien wel onze favoriete Franse koekjes. Deze vlindervormige (al zeggen sommige mensen hartvormig) lekkernij pakt ons iedere keer weer in met boter en suiker – letterlijk. Dit is een recept voor palmiers met kaneelsuiker.

Omdat échte Franse palmiers staan of vallen bij een brosse bite, maken we er zelf ook een ruw bladerdeeg bij. Iets minder bewerkelijk dan bladerdeeg voor bijvoorbeeld croissants, dus een beetje met de Franse slag. Maar echt: zo veel lekkerder dan van een rol kant-en-klaar deeg.

.

Franse palmiers koekjes recept bladerdeeg
Nancy van Batenburg voor Culy

Recept voor palmiers

Het maken van deze koekjes duurt al met al ongeveer 30 minuten, maar je moet het deeg tussentijds wel een paar keer koelen. Houd daar rekening mee en begin op tijd.

Het ruwe bladerdeeg maken

  1. Pak er een grote kom bij en weeg daarin de bloem, eetlepel rietsuiker en het zout af.
  2. Snijd de koude boter in kleine blokjes en kneed ze met je vingertoppen door de bloem heen, net zolang tot je kruimels van enigszins gelijke grootte hebt.
  3. Voeg voorzichtig een paar eetlepels van het ijswater toe en doe dat lepel voor lepel. Meng het met een vork tot een samenhangend deeg. Kneed het daarna nog kort door met je handen tot je er een bal van kan maken en je geen droge plekjes meer ziet.
  4. Verpak het deeg in plasticfolie en maak er een platte vierkant van. Leg het 2 uur of een nacht koel in de koelkast.

Het bladerdeeg vouwen

  1. Haal het deeg daarna uit de koelkast, laat het 5 minuten rusten en leg het op een bebloemd aanrechtblad. Rol het met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 6 mm dik.
  2. Leg de rechthoek met de korte kant naar je toe. Vouw ‘m op als een zakelijke brief. Een derde van de onderkant vouw je dus over het middelste deel, daarna vouw je het bovenste deel daaroverheen.
  3. Verpak het deeg weer in folie en leg 30 minuten in de koelkast te rusten.

Maak de palmiers

  1. Meng in een kommetje de rietsuiker met de kaneel en het zout. Zet het opzij.
  2. Haal het deeg uit de koelkast en laat weer 5 minuutjes liggen. Rol het deeg daarna uit op een velletje bakpapier met een klein beetje van het suikermengsel erop. Rol het uit tot een rechthoek van 25 bij 30 cm. Zorg dat de rechthoek met de lange kant naar je toe ligt.
  3. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Verdeel het suikermengsel over het deeg, maar houd ongeveer een à 2 eetlepels over. Eventueel kun je nu met een deegschraper een soort lijn precies over het midden ‘tekenen’ in de suiker.
  4. Rol dan de onderste helft van het deeg op tot het midden. Rol daarna de bovenste helft van het deeg op tot het midden, tot ze elkaar raken.
  5. Leg eventueel de hele rol op z’n zij en druk nog even goed aan om te zorgen dat het deeg aan elkaar blijft plakken.
  6. Snijd het deeg in plakjes van 1 tot 2 cm dik. Leg ze voorzichtig op een bakplaat met bakpapier die in de koelkast past. Je kunt ze nu nog een beetje plooien tot die mooie vlindervorm. Bestrooi ze met de achtergehouden suiker. Laat ze vervolgens nog 30 minuten koelen in de koelkast (dan behouden ze hun vorm tijdens het bakken).
  7. Verwarm de oven voor op 190 graden. Verspreid de koekjes met voldoende tussenruimte over de bakplaat.
  8. Bak de koekjes in 25 minuten goudbruin en laat ze helemaal afkoelen.
Palmiers maken recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer koekjesrecepten om van te watertanden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.