Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 4 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over pandancake maken (die gifgroene cake uit Indonesië)

Pandacake maken zouden we het liefst iedere dag doen. Want wie kan de fluweelzachte cake uit Indonesië weerstaan? Wij niet in ieder geval! Culy dook in de wereld van deze sponzige lekkernij.

Pandancake is een luchtige en zachte cake die gifgroen van kleur is. De kleur is afkomstig van de pandanbladeren van de schroefpalmboom. De bladeren geven de cake een nootachtige smaak én zijn typische kleur. Van de bladeren wordt namelijk extract afgenomen zodat het door het beslag kan worden geroerd.

Indonesische pandancake (bolu pandan)

pandancake
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Pandancake maken?

Op de authentieke manier wordt de cake overigens 99 van de 100 keer niet meer gemaakt. De groene kleur heeft de cake tegenwoordig te danken aan kleurstof of aan chemische pandan uit een flesje.

Het basisrecept van de pandancake is vergelijkbaar met die van een standaard cake minus de pandan. Het bevat bloem, eieren, suiker, pandanextract, boter of margarine en soms kokosmelk.

De luchtigheid heeft de cake te danken aan de eiwitten die in de cake zitten. Deze worden namelijk opgeslagen tot stevige pieken en dan voorzichtig door het beslag geroerd.

Geschiedenis pandancake

De geschiedenis van de pandancake gaat ver terug in de tijd. Tijdens de kolonisatie van Singapore, Maleisië en Indonesië door het Verenigd Koninkrijk en Nederland raakte Zuidoost-Azië bekend met allerlei westerse kook- en baktechnieken. De Europese landen maakten omgedraaid kennis met allerlei producten die in het thuisland niet bekend waren.

Technieken voor het maken van brood, taart en cake werden toegepast op Aziatische producten. Zo ook het pandanblad dat één van de favoriete smaakstoffen was (en is) in de Aziatische keuken. Dat de populariteit oversloeg naar de kolonisten, kwam allereerst door het aroma, maar ook door de groene geur die het afgaf. Door kennis en producten over te dragen kun je stellen dat pandancake een echt fusion-gerecht is dat is ontstaan door het blenden van de twee keukens.

pandancake
Bron: cholifah via Adobe Stock

Pandancake kopen

Door het verleden met Indonesië, is pandancake minstens zo populair in Nederland als in Indonesië. Het is daarom niet moeilijk om hier aan (goede) pandancake te komen. Vrijwel iedere toko verkoopt het luchtige baksel óf cakemixen om het thuis zelf te maken. Zelfs pandancake bestellen is een optie en als je pandancake-moe bent zijn er talloze varianten die ongetwijfeld in de smaak vallen.

Culy Homemade: pandan cotta (panna cotta met pandan)

Meer baksels:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.