Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 17 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Van champagne- tot frambozenazijn: dit zijn bijzondere soorten azijn

Van tomaat tot dennentoppen en van champagne- tot frambozenazijn: er zijn inmiddels heel wat bijzondere soorten azijn op de culinaire markt. Leuk om eens mee te experimenteren in plaats van gewone witte of rode wijnazijn.

Azijn is een slimme smaakmaker die een gerecht vaak nét even geeft wat het nog nodig had. Handig ook dat het lang (en ongekoeld) houdbaar is en dus lange tijd in je keukenkastje kan bivakkeren. En het is er in alle soorten en smaken. Culy geeft je een overzicht van een paar hele bijzondere soorten azijn en waar ze te koop zijn.

Frambozenazijn

Deze frisse, zoetzure azijn hebben wij standaard in ons keukenkastje staan. Frambozenazijn is net even wat milder en zoeter dan rode wijnazijn, waardoor het een waardige vervanger is. Lekker in vinaigrettes en dressings. Ook lekker op een oester, met een sjalotje.

Frambozenazijn is trouwens in de betere supermarkt verkrijgbaar. Raspberry Maxx heeft ook een heel fijne frambozenazijn.

frambozenazijn
Bron: Raspberry Maxx

Champagne azijn

Champagne azijn wordt gemaakt van de druiven die worden gebruikt voor het maken van champagne. Het heeft een vleugje vanille en is de perfecte toevoeging aan fruitige salades, gevogelte, marinades en zoete sauzen. Koop het bij Oil & Vinegar of bij delicatessenwinkels, zoals bij De Oliewinkel in Amsterdam.

Rijstazijn

Sushirijst krijgt smaak door toevoeging van zout en rijstazijn. Deze azijn is mild en lichtzoetig. Naast sushirijst, is ‘ie ook lekker door saladedressings, Aziatische marinades en hoisinsaus.
Rijstazijn is te koop in de betere supermarkt.

bijzondere soorten azijn / rijstazijn

Japanse azijn

In Japan hebben ze helemaal begrepen dat bijzondere soorten azijn voor een smaaksensatie kunnen zorgen. Daar gaan ze zelfs ‘s avonds even een shotje azijn drinken, in een hippe azijnbar.

Japanse azijn is dan ook wel even wat anders dan gewone keukenazijn: ze worden behandeld als kwaliteitswijn. De bijzondere soorten azijn worden ook verwerkt in cocktails. Een hele uitgesproken (lekkere) azijn is Sambai: een azijnsoort waarin ossenstaart getrokken heeft. Het is een favoriet product van veel chefs. De smaakmaker is online te koop via Vanilla Venture.

Japanse azijn

Azijn van dennentoppen

We wisten al dat je hele lekkere siroop kunt trekken van dennentoppen (Yvette van Boven liet dat zien in een aflevering van Koken met Van Boven), maar dat geldt dus ook voor azijn. Niet weggooien dus, die loshangende takken van je kerstboom!

Manenwolf’s, een rokerij en foodlab uit Rotterdam, ontwikkelt deze bijzondere azijn van dennentoppen. Voor een twist aan dressings en vinaigrettes! Het is online te koop bij De Rotterdamsche Oude

Kers-amandel crema azijn

Een crema azijn is een iets dikkere azijn die – juist! – veel een crème-achtige textuur heeft. Kers en amandel zijn niet alleen dikke vrienden, maar ook de ingrediënten voor deze kers-amandel crema azijn. Zoet, fruitig en nootachtig, dus lekker bij kaas, vlees, wild, gevogelte en roomkaas. Je kunt er zelfs een milkshake mee maken! Te koop bij Oil & Vinegar.

bijzondere soorten azijn flessen

Tomatenazijn

Ben jij zo iemand die soms gewoon kan verlangen naar de smaak van rijpe tomaten? Dan moet je tomatenazijn ontdekken. Azijn, maar dan met die frisse, lichtzoete smaak van tomaten. Vervang je rode wijnazijn door deze jongen voor een interessante smaak. Te koop bij o.a. Foodelicious.nl en bij Oil & Vinegar.

Vlierbloesem-honingazijn

Deze azijn van Manenwolf’s is heel interessant: hij is geinfuseerd met vlierbloesem en gerijpt op licht gerookte eikenkrullen. Zo heeft deze azijn de smaak van vlierbloesem, met een licht rokerige houtsmaak gekregen. Te koop via Rechtstreex.

bijzondere soorten azijn honingazijn
Bron: Manenwolf's rokerij & foodlab

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.