Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Wow: Noma serveert vegetarische shoarma van knolselderij met truffel

De vegetarische shoarma van Noma in Kopenhagen bestaat uit flinterdunne plakjes knolselderij, die urenlang worden geroosterd aan het spit. Het is het hoofdgerecht uit het nieuwe groentemenu dat het onlangs vernieuwde restaurant in Kopenhagen momenteel serveert.

Vegetarische shoarma

Noma heropende afgelopen februari op een nieuwe locatie en met een nieuw concept. Het restaurant houdt nu drie seizoenen aan: het seafoodseizoen (einde winter t/m begin lente), het groenteseizoen (begin zomer tot de herfst) en het game & forest seizoen (van begin herfst tot het einde van het jaar).

De lucky bastards die van het nieuwe groentemenu mochten proeven, hebben de vegetarische shoarma van Noma al bestempeld tot hun favoriete gerecht van de 22 gangen. Sommigen noemen het zelfs “De shoarma van de toekomst”.

De vegetarische shoarma van Noma, gemaakt van knolselderij
Bron: René Redzepi

Uren karameliseren

De shoarma – of shawarma zoals ze ‘m in het Engels noemen – wordt aan het spit geroosterd. Net als traditionele shoarma (van vlees) in kebab-zaken wereldwijd. Volgens chef Mette Brink Søberg van Noma kwam de keukenbrigade op het idee tijdens Noma Mexico. Het gerecht is geïnspireerd op het Mexicaanse el pastor, waarbij varkensvlees en ananas aan een enorme ronddraaiende spies worden gegaard.

René Redzepi – de grote mastermind achter Noma – deelt op Twitter een foto van de vegetarische shoarma en schrijft daarbij dat er vele uren arbeid in de bereiding zijn gaan zitten. “Snijden, marineren, langzaam garen tot hij zoet, goudbruin en gekarameliseerd is”, schrijft de chef erbij.

Voor je neus

Drie chefs zijn alleen al een volle dag bezig om de knolselderij in flinterdunne plakjes te snijden. Die worden gegaard in beurre noisette met truffel. Daarna worden de plakjes om en om gestapeld met smeersels van truffel, knolselderij en paddenstoelen met lijnzaad en olie. Dat laatste smeersel gaat ook nog eens over de hele vegetarische shoarma tijdens het grillen.

De chefs nemen het hele ding mee naar je tafeltje en presenteren ‘m in zijn geheel, aan het spit. Daarna snijden ze een portie voor je af en maken ze je bord mooi op. Ze serveren er gestoomde groente, witte aalbessen en gegrilde appel bij. Dat klinkt toch té lekker?

Dit vind je vast ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.